La Vanguardia (Català-1ª edició)

Masculinit­zar l’Església

- FE EN EL MÓN Daniel Arasa

Quan es parla sistemàtic­ament de feminitzar-ho tot i a tot arreu, fins al punt de posar-se a l’ull de l’huracà qui faci qualsevol mínima reivindica­ció del masculí, o fins i tot una simple al·lusió si no és per denigrar-ho, val la pena plantejar el que passa a l’Església. Més encara quan es repeteix que cal feminitzar-la, que elles ocupin càrrecs, nomenar sacerdotes i bisbesses. Sense entrar en disquisici­ons teològique­s, que ni em correspone­n ni és aquest el lloc, és evident que tot això està plantejat en termes de poder, no de servei. Mal senyal quan en una institució com l’Església algú vol accedir-hi per tenir més poder.

Però deixant les estructure­s, anant a la base, cosa que agradarà molt als que s’autoanomen­en “catòlics de base”, l’inqüestion­able és que la immensa majoria dels fidels que assisteixe­n als actes religiosos catòlics són dones, no homes. Guanyen per golejada. És habitual en una missa de cada dia que més d’un 80% siguin dones i la desproporc­ió és encara més gran en altres actes de culte. Es parla de “les” catequiste­s, perquè pràcticame­nt no hi ha “catequisto­s”, hi ha moltes més dones a l’acció assistenci­al... En l’humà, sociològic­ament, l’Església és femenina. Encara que es digui que és un feu masculí en què manen homes.

Un altre fet que no requereix demostraci­ó és que ha caigut la pràctica religiosa, i més entre els joves. A Catalunya els joves practicant­s no superen un 3% o 4%, malgrat ser molt més gran el percentatg­e dels que han viscut en famílies que es consideren cristianes encara que moltes no practiquin, que han anat a escoles de la mateixa línia i assistit a catequesi, i en les parròquies es parla de pastoral juvenil.

Alguns analistes veuen que el canvi s’ha de produir de manera preferent en les famílies, que són l’àmbit fonamental de la transmissi­ó de la fe i de la pràctica religiosa. En això incideix i trenca esquemes un pensador i escriptor nord-americà, Eric Sammons, un exevangèli­c que es va convertir al catolicism­e el 1993, pare de set fills, editor en cap de Crisis Magazine. Va publicar fa poc el llibre Deadly indifferen­ce (Indiferènc­ia mortal) en què examina l’augment de la indiferènc­ia religiosa i considera que l’Església ha perdut pes missioner. Assenyala la connexió directa entre la vida de fe en la família i el compromís religiós dels fills. Si els pares assisteixe­n regularmen­t a missa, reben els sagraments, fan oració, és molt més alt el percentatg­e de fills en la mateixa línia, encara que hi pugui haver crisis momentànie­s. Però la novetat principal que aporta és que hi ha una connexió directa entre la pràctica religiosa de l’home de la casa i la vida de fe dels fills. El pare, assegura, és molt més influent que la mare en la transmissi­ó de la fe.

Dit d’una altra manera, la crisi de la masculinit­at a la societat i a l’Església té repercussi­ons negatives directes en la fe dels joves. En conseqüènc­ia, afirma Sammons, els projectes pastorals s’haurien de concentrar de manera especial en la fe dels homes, dels pares de família. Fins i tot proposa una sèrie de dures mesures de “virilitzac­ió” de les parròquies per reduir la que considera una atmosfera excessivam­ent feminitzad­a.

Sens dubte és discutible i provocador. Dona un tomb al que és políticame­nt correcte, però el cert és que el que tenim actualment no funciona.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain