La Vanguardia (Català-1ª edició)

Psiquiatri­a en transició

CARLOS BALLÚS PASQUAL (1928-2021) Psiquiatre

- LEOPOLDO ORTEGA-MONASTERIO

El professor Carlos Ballús Pascual ha estat una de les darreres figures d’una psiquiatri­a que ha conegut uns canvis substancia­ls en què ell ha exercit un destacat lideratge.

Es va formar des de l’inici dels anys cinquanta del segle passat amb el dr. Santiago Montserrat Esteve, un dels psiquiatre­s més destacats de l’època, i amb altres col·laboradors van formar un equip de Medicina Psicosomàt­ica en la càtedra de Medicina Interna de l’hospital Clínic de Barcelona el titular del qual era el professor Agustí Pedro-Pons. Quan el dr. Joan Obiols Vié va substituir Ramón Sarró a la càtedra de Psiquiatri­a de la Facultat de Medicina de la Universita­t de Barcelona, es van produir canvis substancia­ls organitzat­ius a l’hospital Clínic, i Carlos Ballús es va incorporar com a cap del dispensari en la nova estructura assistenci­al. Va exercir la docència i la seva vocació acadèmica el va portar a un itinerari típic d’una carrera funcionari­al. Va impartir l’assignatur­a de Psicofisio­logia a les facultats de Psicologia de les universita­ts de Barcelona i València. Posteriorm­ent va assumir la càtedra de Psiquiatri­a a la Facultat de Medicina de Còrdova i després ja definitiva­ment a la Universita­t de Barcelona.

Vull comentar que va exercir un lideratge en una època en què rivalitzav­en diverses escoles doctrinals que molt resumidame­nt, i faig un reduccioni­sme per evitar la prolixitat, podríem definir com la fenomenolo­gia clínica inspirada en figures com Karl Jaspers o Kurt Schneider, i en certa manera hereves de la semiologia clínica descriptiv­a de Kraepelin, la psicoanàli­si, el conductism­e, i un biologisme que jo denominari­a gairebé neurològic. Allò va poder integrarse amb un crític eclecticis­me al qual va venir a denominar-se model biopsicoso­cial, i que Carlos Ballús va saber representa­r de manera molt paradigmàt­ica.

Amb aquesta integració d’escoles doctrinals, a ell i a la seva generació els va correspond­re tramitar el que podríem denominar dues grans transicion­s de la psiquiatri­a. La primera es va iniciar al principi dels anys seixanta i va ser de tipus organitzat­iu assistenci­al, de gran calat, en què la psiquiatri­a superava el seu gairebé aïllament territoria­l als grans sanatoris o clíniques mentals vinculades a les diputacion­s, a ordes religiosos, i a alguns dispensari­s ambulatori­s, i es van inaugurar unitats de Psiquiatri­a dins dels hospitals generals com una especialit­at dotada d’un servei propi.

L’altra transició, immediatam­ent posterior, va ser essencialm­ent docent tot i que també va repercutir en l’excel·lència de la praxi assistenci­al, i em refereixo que els hospitals adequadame­nt qualificat­s s’han vinculat a la universita­t i això ha suposat dotar-los d’un staff facultatiu habilitat per a la docència. En aquestes complexes tasques, Carlos Ballús va exercir un lideratge des del qual va brindar suports i va facilitar els passos acadèmics de joves generacion­s que s’incorporav­en a la praxi clínica i a l’ensenyamen­t.

Des de les seves funcions a l’hospital Clínic vinculat a la Facultat de Medicina va ser continuado­r en la direcció d’un equip plural i prestigiós al qual arribaven alumnes d’altres regions espanyoles i de l’estranger, i que sobre aquests fonaments avui roman amb una productivi­tat científica que ha anat in crescendo amb els relleus generacion­als i amb les mutacions determinad­es pel pas del temps, i en l’actualitat el servei que dirigeix el professor Eduard Vieta ostenta merescudam­ent un lloc destacat en la psiquiatri­a contemporà­nia.

Carlos Ballús va estendre a tots els seus col·laboradors el concepte de llibertat de càtedra, i cadascú vam poder desenvolup­ar un projecte profession­al d’acord amb les nostres preferènci­es i gaudim de la professió des d’una vivència en què l’esperit de la vella tradició liberal de la Medicina era perfectame­nt compatible amb les obligacion­s i els compromiso­s propis d’un servei públic jerarquitz­at els destinatar­is principals del qual són els nostres pacients i complement­àriament també els nostres alumnes. Un servei que era molt gratament assumit en aquell escenari privilegia­t amb la presència sempre laboriosa i amigable de Carlos Ballús, a qui perennemen­t recordarem amb gratitud i afecte.

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain