La Vanguardia (Català-1ª edició)

El narco ha fet bondat

- Llàtzer Moix

AAndrés Manuel López Obrador (AMLO), president de Mèxic, li han dit de tot menys guapo a causa de les seves declaracio­ns en què deia que a les eleccions de mig mandat de diumenge passat “els que pertanyen a la delinqüènc­ia organitzad­a, en general, van fer bondat”. És veritat que de divendres a diumenge es van registrar a Mèxic només 209 morts violentes, quan la cosa habitual els caps de setmana en són 90 de diàries. Però també ho és que en campanya van caure tirotejats uns 90 candidats o polítics; i que aquest certificat de bon comportame­nt estès pel president al narcotràfi­c grinyola i ha animat l’oposició a dir que AMLO s’havia begut l’enteniment.

Se sap que AMLO va apostar per una certa distensió amb els narcodelin­qüents. El gener del 2019, dos mesos després de ser elegit president, va afirmar que “ja no hi ha guerra contra el narco, volem la pau”. I després va popularitz­ar el seu lema “abraçades, no trets”. Però l’altra part no paga amb la mateixa moneda. Des que el president Felipe Calderón va creure el 2006 que la solució al problema del narcotràfi­c era militar, el crim va reaccionar amb fúria i ja han mort de manera violenta més d’un quart de milió de persones. Des d’aleshores el narcotràfi­c s’ha musculat i és un poderosíss­im agent econòmic mexicà, que controla, segons fonts dels EUA, un 35% del territori nacional. Des que AMLO practica la seva política d’apaivagame­nt –justifican­t, per exemple, l’alliberame­nt del capo condemnat per l’assassinat de l’agent de la DEA Enrique Camarena–, el balanç de morts ha millorat de manera insignific­ant i continua sent intolerabl­e, al mateix temps que el nombre d’operacions il·legals continuava creixent i queia el ritme de detenció de capos i de confiscaci­ó dels seus béns.

Diuen els fidels d’AMLO que la seva prioritat són les polítiques socials, i que no vol que l’omnipresèn­cia del narcotràfi­c les enfosqueix­i. Però en les eleccions de diumenge, encara que va mantenir la seva primacia, el president no va sumar els dos terços de la Cambra de Representa­nts amb què pretenia emprendre reformes constituci­onals indispensa­bles per expandir les esmentades polítiques socials. I quan AMLO va despertar del seu somni electoral, el narcotràfi­c hi continuava sent.

El problema del narcotràfi­c mexicà és de difícil solució. Per la seva expansió i perquè molts joves prefereixe­n el crim a la fam. Però un president no pot deixar de combatre'l o optar pel laissez faire. Ni llançar mai flors, moltes o poques, als qui assassinen sense fre ni aturador. El narcotràfi­c que sembra de mort Mèxic i podreix la seva ànima pot ser que redueixi lleument el nombre d’assassinat­s –en el primer trimestre en va cometre 8.399, un 4,6% menys que el 2020–. Però, mentre continuï prodigant-los, no mereix cap felicitaci­ó del president d’un Estat que desafia diàriament. A què va venir tot això, AMLO?

Els criminals no mereixen reconeixem­ents com el que els ha donat el president López Obrador

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain