La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’excitant Anglaterra i els seus vells dimonis

- EUROCOPA 2021 Santiago Segurola

La llista és tan llarga que només sorprèn l’absència d’Anglaterra. Rússia, Espanya, Itàlia, Alemanya, l’antiga Txecoslovà­quia, França, Holanda, Dinamarca, Grècia i Portugal figuren en el palmarès de guanyadors de l’Eurocopa, des de la seva primera edició, el 1960. Ha passat de tot a Europa, des d’aleshores, però algunes coses no canvien: la incapacita­t de la selecció anglesa per guanyar el torneig.

La seva candidatur­a no ha estat mai tan forta com en aquesta ocasió. A Anglaterra no li falten jugadors de primera línia per endur-se l’Eurocopa. Li sobren recursos a gairebé totes les línies, tot i que torna a presenta un dèficit considerab­le. Cap dels seus porters no ofereix prou garanties. Pickford, de l’Everton, representa la connexió amb un model de porter superat pel pas dels temps, un problema recurrent des de fa dècades al futbol anglès. No és fàcil trobar un porter natiu a la Premier.

Les repetides frustracio­ns d’Anglaterra no s’han produït per l’escassa considerac­ió que li mereix l’Eurocopa. Dos anys després de guanyar el Mundial del 1966 a Wembley, els anglesos van arribar a les semifinals amb l’etiqueta de favorits. Van perdre contra Iugoslàvia i d’ençà de llavors no han arribat a una final. Van convertir l’edició del 1996, disputada a les illes, en una recreació patrimonia­l del futbol, presidida per una cançó perfecta: Three Lions .“It’s coming home, football’s coming home” (Torna a casa seva, el futbol torna a casa seva), cantaven David Baddiel, Frank Skinner i els Lightning Seeds en ple esclat popular del britpop. Alimentat amb la nostàlgia de la victòria al Mundial del 66, l’ambient estava perfectame­nt dissenyat per a un èxit que no es va produir.

Diverses formidable­s generacion­s han passat sense deixar petjada. Dels Banks, Moore i Charlton fins ara s’han succeït les decepcions. El fracàs a l’Eurocopa 2004, disputada a Portugal, va pesar com una llosa per a gent com Gerard, Lampard, Scholes, Beckham i Rooney. Com tantes altres vegades, el selecciona­dor, el suec Sven Goran Eriksson aquell torneig, va ser incapaç de trobar l’acomodamen­t correcte a un magnífic grup de jugadors, en especial al seu prestigiós grup de migcampist­es.

Aquesta Eurocopa presenta el mateix dilema que llavors: com es pot arbitrar una fórmula que funcioni amb tots els millors talents dins de l’alineació. No són talents de segona fila. No s’han aplegat mai en la selecció anglesa tants joves, bons i diferencia­ls futboliste­s. Pot ser que algunes seleccions –França i Portugal, sobretot– s’hagin acreditat més els últims anys, però cap equip no desperta tantes expectativ­es com Anglaterra i els seus prometedor­s joves.

Afavorit per l’impacte de l’àmplia varietat d’entrenador­s estrangers a la Premier League, el futbol anglès ha canviat el pas. Les seves joves seleccions van conquerir el Mundial sub’20 i sub’17, planter de la selecció que va a l’Eurocopa. Jugadors

com Phil Foden, Mason Mount, Jadon Sancho, Jude Bellingham, Bukayo Saka o Marcus Rashford són figures indiscutib­les de la nova generació mundial. Se’ls afegeixen estrelles consagrade­s, entre les quals destaca el fenomenal Harry Kane, i un dels jugadors més especials que ha il·luminat el futbol anglès durant dècades: Jack Grealish, el brillant mag de l’Aston Villa.

Impression­a el potencial anglès abans del campionat. Disposa dels recursos que

La seva candidatur­a no ha estat mai tan forta com en aquesta ocasió; a Anglaterra no li falten jugadors de primera línia

calen per posar fi a 60 anys de frustracio­ns. Un cop més, el selecciona­dor, aquesta vegada Gareth Southgate, es veurà obligat a lluitar amb l’amarga experiènci­a anglesa a l’Eurocopa, les enormes expectativ­es que genera el seu equip i la dificultat per resoldre una equació impossible per als seus predecesso­rs: reunir en l’alineació tants excel·lents jugadors –migcampist­es d’atac majoritàri­ament– i que la barreja funcioni.

 ?? JUSTIN TALLIS / AFP ?? El davanter Harry Kane
JUSTIN TALLIS / AFP El davanter Harry Kane
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain