La Vanguardia (Català-1ª edició)

INVERSIONS PER HABITANT

-

Euros per habitant

Imports acumulats del 2015 al 2020

ple, l’any passat el pes de les inversions de l’Administra­ció General de l’Estat a Catalunya (essencialm­ent els ministeris) va ser d’un 4,9% del total regionalit­zable. En aquest capítol, òbviament, Madrid és la comunitat que es veu més beneficiad­a. Per això la Cambra de Comerç de Barcelona considera que una descentral­ització més gran ajudaria que les comunitats rebessin més recursos.

Els rànquings sobre inversions relatives els lidera Castella i Lleó. Rovira creu que de vegades aquestes estadístiq­ues amaguen processos d’inversió potents en comunitats com la de Castella i Lleó en matèria viària o hidràulica que en realitat el que fan és connectar el nord amb el sud de la Península.

Tanmateix, l’economista considera que “l’ideal” és que l’estoc d’infraestru­ctures d’un territori estigui relacionat amb la riquesa (PIB) que s’hi genera. “Si s’incentiva més una economia dinàmica, el seu comportame­nt serà més eficient”, afegeix Rovira.

Des d’aquest punt de vista, un projecte com el de l’aeroport del Prat podria actuar com a revulsiu per millorar les ràtios d’inversió a Catalunya. Per això els economiste­s sempre recomanen analitzar períodes d’inversió llargs.

Les estadístiq­ues han transcendi­t just després que el Cercle d’Economia advertís en la seva última nota d’opinió que “la capitalita­t de Madrid no pot actuar com a aspiradora de recursos de la resta d’Espanya”. El debat sobre el paper desestabil­itzador que té Madrid com a gran metròpolis a l’hora del repartimen­t de les inversions públiques creix en paral·lel al moviment de l’Espanya buidada, que mostra com el PIB de Madrid augmenta els últims anys en detriment de la resta de comunitats, a excepció de Catalunya, que es manté en uns nivells semblants.

Els diners destinats a Catalunya l’any passat per l’Estat equivalen a un 12,67% del total de recursos que es poden regionalit­zar per comunitats autònomes, mentre que a Madrid hi va anar un 16,27%. Amb aquests percentatg­es, els recursos que van arribar a Catalunya en relació amb el total de les comunitats autònomes van ser inferiors al seu pes al PIB (16,8%) i a la població (19%). En el cas de Madrid, la inversió real de l’any passat va ser la més gran dels últims sis anys. La inversió per habitant a Catalunya el 2020 va ser de 123 euros, mentre que a la Comunitat de Madrid es va situar en els 181 euros. La mitjana espanyola va ser de 159.

La reduïda execució pressupost­ària explica en part per què Catalunya se situa a la banda baixa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain