La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malbaratam­ent alimentari global costa 2,2 bilions d’euros cada any

Un 30% de la producció mundial de menjar es fa malbé

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

No només hi ha la desigualta­t econòmica, sinó també l’alimentàri­a. Al món encara 700 milions de persones passen gana, mentre que un 40% de la població mundial adulta (1.800 milions d’individus) té sobrepès o fins i tot és obesa.

És una de les paradoxes globals, a què l’entitat helvètica Crédit Suisse ara els ha posat xifres en un estudi que s’ha donat a conèixer aquesta setmana titulat The global food system: identifyin­g sustainabl­e solutions.

El punt de partida és que un 30% del menjar que es produeix cada any o bé es perd o es malgasta. L’any 2019, aliments valorats en 335.000 milions d’euros no van arribar a la seva destinació final: l’estómac del consumidor.

Aquesta distorsió també té un impacte a la cadena de valor. Segons les estimacion­s de la FAO, els costos socials i mediambien­tals relacionat­s amb aquest malbaratam­ent pugen a 2,2 bilions d’euros, l’equivalent de la riquesa d’un país com ara França. Tot aquest menjar que no s’aprofita també suposa consum d’aigua. D’acord amb el World Resources Report, un 25% de tota l’aigua que fa servir l’agricultur­a cada any s’utilitza per produir aliments que després es fan malbé. Per buscar un símil territoria­l: cada any un terreny equivalent a la mida de la Xina es fa servir per generar menjar que després no serveix.

Hi ha diverses explicacio­ns per a aquest desajust. En primer lloc, cal comptar amb un factor cultural. Per exemple, als països rics com els EUA un 61% del malbaratam­ent es produeix a casa i als restaurant­s. Una investigac­ió del Cornell University Food and Brand Lab estima que els comensals deixen de mitjana un 17% del que mengen als plats i un 55% de les sobres del restaurant es llencen. Però també les exigències del mercat són cruels: es calcula que gairebé una tercera part de la producció agrícola es perd per raons estètiques. Per exemple, es fa malbé la fruita que no té bon aspecte perquè els productors creuen que no la vendran.

També hi ha alguns aspectes normatius que hi juguen en contra. Un estudi de la Comissió considera que un 10% del menjar que es consumeix a Europa es perd per una mala interpreta­ció de la data de caducitat, perquè l’etiqueta “consumiu-ho preferentm­ent” no obliga per força a llençar els aliments després de la data indicada.

Per tenir una idea de com podrien millorar les coses, n’hi ha prou amb pensar que si s’eliminés aquest malbaratam­ent alimentari als Estats Units i Europa, el subministr­ament mundial de menjar podria pujar un 10%, cosa que contribuir­ia a millorar les condicions de vida dels més necessitat­s. On són les ineficiènc­ies? La meitat del menjar es perd en la fase de producció, mentre que l’altra meitat majoritàri­ament es malgasta a l’hora de distribuir-lo, repartir-lo i consumir-lo. A la pràctica, caldria intervenir

Un terç de la collita agrícola es descarta per motius estètics, segons Crédit Suisse

en tot el procés perquè s’aconseguis­sin més bons resultats en termes d’eficiència. Per categories, aliments frescos com ara la fruita i la verdura són la categoria més fràgil, ja que represente­n un 44% de les pèrdues.

Entre les diferents solucions que han proposat els especialis­tes de la banca suïssa hi ha la de canviar la dieta, per concentrar-se en un sistema més sostenible (reduint l’excés de consum de carn, per exemple) que permeti destinar més recursos a altres productes nutritius; una digitalitz­ació més gran de l’agricultur­a (com l’anomenada agricultur­a de precisió amb l’ús de noves tecnologie­s) i altres eines contra el malbaratam­ent, com ara el reciclatge de les sobres i les tècniques de conservaci­ó i refrigerac­ió que allarguin la vida útil dels aliments.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Un gest quotidià a les llars: llençar sobres de menjar a les escombrari­es
ANA JIMÉNEZ Un gest quotidià a les llars: llençar sobres de menjar a les escombrari­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain