La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veu del luxe

- MAITE GUTIÉRREZ

Les dificultat­s vitals sovint revelen la força interior de què disposem. L’empresària Xandra Falcó ha demostrat la seva valentia en un moment summament complicat, tant en el terreny profession­al com en el personal. Després de la mort del seu pare, Carlos Falcó, marquès de Griñón, el març de l’any passat a causa de la covid, va decidir assumir un nou repte i posar-se al capdavant del Círculo Fortuny. La directiva va acceptar presidir l’associació que aglutina les marques d’alta gamma espanyoles, just quan la pandèmia enfonsava el consum a tot el món, amb l’objectiu de potenciar la seva imatge i contribuir a la recuperaci­ó econòmica. Mesos més tard moria el seu marit, Jaime Carvajal Hoyos, de manera inesperada.

“Ha estat un any molt dur per a tothom en l’àmbit profession­al, i per a mi encara més en el personal”, afirma Falcó, marquesa de Mirabel. “Però també de reflexió, de pensar què podem fer per impulsar la marca d’excel·lència espanyola. Tenir nous projectes i noves il·lusions m’ha ajudat a tirar endavant, a mirar al futur”, continua. Una actitud que intenta transmetre a les seves tres filles. “És l’exemple que miro de donar-los”.

La directiva just ara fa un any com a líder de les empreses del sector del luxe amb un nou pla de treball pensat per reposicion­ar aquest segment. El Círculo Fortuny celebra el mes que ve la seva junta general ni més ni menys que a l’Alhambra de Granada, ciutat on va néixer el dissenyado­r i artista que dona nom a l’associació, Mariano Fortuny. Allà analitzara­n l’impacte de la crisi sanitària i traçaran el seu full de ruta per a la nova era postcovid, que dirigirà Falcó. La sostenibil­itat i la digitalitz­ació són dos dels eixos fonamental­s que vol treballar amb la cinquanten­a de socis que integren l’entitat, com ara Abadia Retuerta LeDomaine, AYA-Aguirre i Aranzábal, Cinco Jotas, Grup Nuba, Loewe, Marqués de Murrieta Estates And Wines, Natura Bissé, Rosa Oriol Atelier Tous, Sotogrande o Bodegas y Viñas Sierra Cantabria i Vega Sicilia. També la col·laboració publicopri­vada. L’empresària considera crucial el suport mutu, ja que les empreses líders de l’alta gamma es converteix­en en “ambaixador­es del país”, atreuen inversions i una mena de client més resilient a les crisis, que requereix més i demana profession­als amb un nivell de formació més elevat. “Europa és líder en el sector de l’alta gamma i Espanya reuneix tots els elements per destacar-hi. Les indústries culturals i creatives europees van facturar 1.300 milions d’euros el 2019, un 72% de la facturació mundial del sector, suposen un 10% del total de les exportacio­ns del continent”, reivindica Falcó. Espanya parteix d’una posició privilegia­da, insisteix la directiva, amb puntes de llança com ara la gastronomi­a o els vins. “A més, destaquem clarament en wellness, cosmètica, perfums o turisme”. En aquest últim segment, durament castigat per la pandèmia, Falcó remarca la necessitat de fer un altre pas i apostar de manera decidida per la qualitat. “Hem aconseguit ser la segona destinació turística del món, i ara hem de treballar per aconseguir un model d’alt valor”. Un altre dels plans de la presidenta del Círculo Fortuny passa per ajudar els artesans, els creadors únics que marquen la diferència. “Moltes de les nostres empreses associades van néixer d’un petit taller; volem acompanyar els artesans per desenvolup­ar els seus negocis”.

La seva formació en el sector del màrqueting, forjada a l’ESIC i a l’Escola de Negocis ESCP, dependent de la Cambra de Comerç de París, li aporten els coneixemen­ts necessaris per a aquesta ambiciosa tasca. Falcó atresora una dilatada experiènci­a en el mercat internacio­nal. Al celler familiar, Marquès de Griñón, va treballar com a directora comercial de la marca fins a arribar al càrrec de directora general i consellera delegada. La seva estratègia d’expansió va propiciar que el celler i el trull arribessin a exportar un 70% de la seva producció en més de 40 mercats.

Més enllà dels títols acadèmics, la recerca constant de l’excel·lència ha marcat la seva manera de ser des de petita. “El meu pare em va inculcar el valor de l’esforç; quan passejàvem pel camp em repetia que cal preservar la tradició sempre que aporti i funcioni, però que també cal innovar i canviar el que calgui per millorar; per això les nostres vinyes van ser les primeres del món amb regadiu per degoteig, per exemple”, recorda. Ella mateixa ha continuat la tradició vitiviníco­la de la seva família amb el llançament del seu propi vi sota la marca XF, un rosat que segueix la línia dels vins que ara tant triomfen a la Provença francesa. Un altre dels nous projectes que marquen el camí de Xandra Falcó.

L’empresària viu una nova etapa amb multitud de projectes, com ara la sortida del seu propi vi

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain