La Vanguardia (Català-1ª edició)

Europa avisa de la creixent espiral negativa en les relacions amb Rússia

Borrell planteja una estratègia per contrarest­ar les accions agressives de Putin

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Europa busca una estratègia comuna per afrontar la pràctica persistent d’accions agressives per part de Rússia els últims anys. Si alguna cosa té la UE és sentit pragmàtic i, per això, no es fa il·lusions i considera que les relacions amb Moscou són en una espiral negativa que continua empitjoran­t. Aquest és el punt a partir del qual l’alt representa­nt Josep Borrell ha sustentat la seva proposta de com afrontar les relacions amb el difícil però inevitable veí.

“La nostra ambició ha de ser explorar camins que puguin ajudar gradualmen­t a canviar la dinàmica actual cap a una relació més predictibl­e i estable amb Rússia”, va dir Borrell. A curt termini, poques esperances que hi hagi un moviment significat­iu per millorar, però l’alt representa­nt ha marcat el pla de futur que la setmana entrant debatran els caps de Govern de la Unió Europea.

És una estratègia amb tres línies. Ser capaços de “fer retrocedir, restringir i dialogar” amb Rússia, tot alhora, de manera simultània. Tres instrument­s d’una mateixa orquestra va ser el símil que Borrell va esmentar per definir-la. “Són els tres verbs que represente­n les línies directores de la nostra acció”, va afegir.

D’entrada, el push back, fer front a les violacions dels drets humans i de les lleis internacio­nals que comet Rússia. Parlem de la integritat territoria­l d’Ucraïna, per posar el cas més clamorós. La segona línia se centra a restringir els intents russos de perjudicar els interessos de la Unió Europea. En aquest terreny, Europa ha de reforçar la seva capacitat defensiva i de ciberdefen­sa davant les accions provocativ­es que repeteix Moscou. Aquí es tracta també d’augmentar els suports als veïns de l’Est.

Finalment, tractant-se de la Unió Europea, no podia faltar la porta oberta al diàleg. Malgrat que les relacions estiguin en el moment més baix des de la guerra freda, en alguns temes clau –com la covid, el canvi climàtic i altres qüestions de medi ambient– Europa ofereix col·laboració amb Rússia. Serà difícil, vist el mal ambient general, però és una via que Brussel·les vol explorar.

Al mateix temps que va presentar el seu pla, Borrell també va apuntar que la dependènci­a energètica de Rússia anirà disminuint progressiv­ament. Si la UE compleix els seus objectius cap a una transició climàtica, cada vegada

Fer retrocedir, restringir i dialogar són les tres línies que s’aplicaran alhora amb Moscou

necessitar­à menys petroli i també menys gas, encara que aquest sigui considerat energia de transició. Com menys consum, menys importacio­ns i també menys gas rus comprat per la Unió Europea.

Una estratègia que neix amb l’intent de cohesionar els 27 països en la seva posició respecte a Moscou, i per frenar també els intents de Rússia de tractar els temes bilateralm­ent amb els països, per debilitar el front comú. “Rússia no vol discutir amb la UE. Prefereix parlar directamen­t amb alguns dels seus membres, els que tenen una certa importànci­a als seus ulls. La UE ha de mostrar unitat per forçar Rússia a discutir amb la UE”, va dir Borrell.

Una unitat que en ocasions costa d’arribar. Es barregen les sensibilit­ats a flor de pell dels països de l’Est, que volen posicions dures davant Moscou, amb les més partidàrie­s del diàleg, com és el cas de França i d’Alemanya. Pel que fa a Berlín, cal no oblidar que, malgrat tots els enfrontame­nts, continua endavant amb el gasoducte Nord Stream 2 per traslladar gas rus directamen­t cap a Alemanya. Unes diferèncie­s que Borrell ha de gestionar.

Paradoxalm­ent, el pot ajudar l’agressivit­at que va patir per part de Serguei Lavrov en la seva visita a Moscou al febrer, perquè tal provocació ha unit els 27 països.

 ?? JOHANNA GERON / REUTERS ?? L’alt representa­nt de la Unió Europea, Josep Borrell, ahir atenent la premsa
JOHANNA GERON / REUTERS L’alt representa­nt de la Unió Europea, Josep Borrell, ahir atenent la premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain