La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un lloc sota el sol

Armenis, sirians, etíops, antinuclea­rs i opositors russos intenten aprofitar la visibilita­t de Ginebra per defensar les seves múltiples causes

- EUSEBIO VAL Ginebra. Enviat especial

Sota l’implacable sol del migdia, a més de 30 graus, diverses desenes de voluntario­sos armenis es van manifestar ahir a Ginebra, exhibint petites pancartes, per denunciar la situació del seu poble després de la recent guerra de Nagorno-Karabakh i l’actitud de l’Azerbaidja­n. “No som un detall de la història, una estadístic­a –va afirmar un portaveu–. Som un poble mil·lenari, amb la mateixa dignitat que els russos i els nord-americans. Tenim el dret d’existir. No volem ser els peons del joc d’escacs de les potències al sud del Caucas”.

La policia suïssa va obligar que totes les protestes es concentres­sin, per motius de seguretat, a la immensa esplanada de Plainpalai­s, a dos quilòmetre­s de Villa La Grange, l’escenari de la cimera entre Biden i Putin. Havien de ser actes estàtics, no marxes a peu. Diversos grups es van alternar, cadascun amb el seu propi drama i reivindica­cions. La ubicació escollida era tan enorme que això va empetitir encara més les concentrac­ions. Ahir a la tarda hi va haver una manifestac­ió conjunta, una protesta que va voler ser ecumènica i plural, avalada per partits d’esquerra. Només el pragmatism­e suís pot organitzar una cosa així.

Les cimeres internacio­nals sempre són aprofitade­s per muntar accions alternativ­es o per cridar l’atenció sobre causes diverses. En aquest cas hi havia motius sobrats per apel·lar a Biden i Putin. Dimarts, la vigília de la reunió, va ser el torn de la solidarita­t amb l’opositor rus Aleksei Navalni. Els organitzad­ors pretenien fer-ho a prop de la seu de l’ONU, però les autoritats suïsses van ser inflexible­s. Era un lloc massa pròxim a l’hotel Interconti­nental, quarter general de la delegació dels Estats Units.

Ginebra va ser també plataforma per als refugiats sirians en el seu crit contra una guerra que ja fa deu anys que dura. Els etíops de la regió del Tigré, per la seva banda, han volgut posar el focus en la tragèdia que pateixen, un conflicte en el qual la fam s’utilitza com a arma de guerra.

No podien faltar a la cita els pacifistes. El grup suís Campax se les va enginyar per desplegar una gran pancarta (“Pau i seguretat a través del desarmamen­t”) sobre el llac Léman, poc abans que aterrés l’avió de Putin. Els activistes no només van demanar a Rússia i els EUA que redueixin els seus arsenals, sinó que no desenvolup­in noves armes atòmiques, perquè siguin un exemple que dissuadeix­i altres membres o potencials integrants del club atòmic.

Molts van pugnar per una visibilita­t col·lateral durant la cimera, objectiu gens fàcil perquè la majoria dels 3.000 periodiste­s acreditats van estar tancats en dos centres de premsa.

La màgia d’acostar-se al poder és irresistib­le. Va ser graciosa, i irònica, la crònica d’un redactor de Tribune de Genève, el principal diari de la ciutat helvètica. Li van prometre, com a gran scoop, “un minut amb Biden i no més”, sense poder formular preguntes. El periodista suís va haver de presentar-se tres hores abans, el dia de l’arribada del president nordameric­à, i passar múltiples controls. Finalment la promesa es va complir i va ser una mica més d’un minut. Va poder veure, mut i dret, com Biden rebia a l’hotel Interconti­nental les autoritats helvètique­s. I res més. En les cimeres molts busquen trobar el seu lloc sota el sol, i d’altres, complir amb el seu deure profession­al.

Un periodista suís ironitza sobre “el meu minut amb Biden”, a qui només veu i no pot preguntar res

 ?? STEFAN WERMUTH / BLOOMBERG ?? Un periodista es fa una selfie al centre de premsa
STEFAN WERMUTH / BLOOMBERG Un periodista es fa una selfie al centre de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain