La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un cotxe bomba eleva la inestabili­tat a Colòmbia

El Govern acusa l’ELN de l’atac a una caserna de Cúcuta

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’atemptat amb cotxe bomba en una base militar de Cúcuta sembra més inestabili­tat a Colòmbia, enmig de l’esclat social. Les autoritats insistien ahir a apuntar l’Exèrcit d’Alliberame­nt Nacional (ELN) com a principal sospitós, però aquesta guerrilla fins ahir a la nit encara no havia reivindica­t l’acció.

L’explosió genera incògnites en un país que creia que havia deixat enrere la violència política amb la dissolució de les FARC el 2016. Tanmateix, sembla difícil que Colòmbia pugui aconseguir la pacificaci­ó total mentre produeixi cocaïna. La facilitat amb què els autors de l’atemptat van accedir a la caserna o l’elecció de l’objectiu, un recinte on hi ha soldats dels Estats Units i una unitat de lluita contra el narcotràfi­c, augmenten les suspicàcie­s.

Malgrat l’experiènci­a de Colòmbia en antiterror­isme, els dos desconegut­s que van ingressar amb un vehicle carregat amb explosius a primera hora de la tarda de dimarts (prop de la mitjanit a Espanya) a la Brigada 30 de Cúcuta, capital de la regió de Norte de Santander, ho van fer sense més problemes. Primer es va dir que els terroriste­s es van identifica­r com a membres de la Fiscalia, la qual cosa va ser negada pel ministeri públic.

El totterreny va esclatar cinc minuts després de ser aparcat davant el dispensari de la base, molt a prop del batalló d’operacions contra el narcotràfi­c i de les instal·lacions que allotgen una dotació de militars dels EUA que presten assessoram­ent a les tropes colombiane­s en la lluita contra les drogues. Després d’una primera deflagraci­ó, dos minuts després es va produir una segona detonació. No hi va haver morts, però 36 persones van resultar ferides –dos d’ells civils–, tres de gravetat, i cap dels nord-americans no va resultar afectat.

Encara que els investigad­ors –que estan sent auxiliats per l’FBI nord-americà– no descarten com a autors un grup de dissidents de les FARC vinculats al narcotràfi­c, la primera hipòtesi és l’ELN, com ahir va reiterar el ministre de Defensa, Diego Molano, que es va desplaçar a Cúcuta poc després de l’atemptat. “Terroriste­s no poden continuar posant com a gestors de pau a l’estranger, mentre cometen actes atroços contra els nostres soldats i els colombians. Tota la col·laboració a la Fiscalia per aclarir l’atemptat a la Brigada 30. Responsabi­litat la tindria l’ELN”, va tuitejar Molano.

El ministre es referia als contactes que l’ELN ha mantingut amb el Govern per iniciar negociacio­ns de pau. Encara que alguns líders de la guerrilla es refugien a Veneçuela, els interlocut­ors amb l’Executiu són a Cuba. Els últims dos anys, les dues parts han tingut una trentena de contactes –directamen­t o a través de diplomàtic­s estrangers, representa­nts de l’ONU o membres de l’Església Catòlica, que actuen com a mediadors– i el diàleg ha fluctuat en funció de l’activitat guerriller­a. Un punt d’inflexió va ser l’atemptat perpetrat per l’ELN el 17 de gener del 2019 a una escola militar de Bogotà on van morir 22 cadets i 67 persones van resultar ferides. Un atac amb cotxe bomba, molt similar al de dilluns a Cúcuta.

L’atemptat es va produir poques hores després que el Comitè Nacional de l’Aturada (CNP) anunciés un cessament temporal de les protestes contra el Govern conservado­r d’Iván Duque que han provocat greus aldarulls a tot el país des del 28 d’abril. Els líders del Comitè asseguren que les negociacio­ns amb el Govern continuen estancades i aposten a presentar les seves reivindica­cions davant el Congrés mentre es recompon el diàleg.

Precisamen­t, Molano ha superat en les últimes setmanes dues mocions de confiança al Parlament, evitant així la seva destitució, ja que el CNP el responsabi­litza directamen­t del mig centenar de morts causades en la repressió de les protestes pels antiavalot­s de la Policia Nacional, un cos que, malgrat que és civil, depèn del Ministeri de Defensa.

Duque també va anar dimarts a la nit a Cúcuta, va qualificar l’atemptat de “demencial” i va anunciar una recompensa –al canvi– d’uns 112.000 euros per informació sobre els autors. Ahir el president va inaugurar a Bogotà la Vitrina Turística Anato, la principal fira de turisme del país, que enguany torna a celebrar-se presencial­ment malgrat que Colòmbia és ara un dels principals focus mundials de contagi de covid. Després de la dissolució de les FARC, el Govern somiava amb rebre milions de turistes estrangers a una idíl·lica destinació caribenya pacificada. Malgrat la revolta de carrer i la violència persistent del narcotràfi­c o la guerrilla, Duque continua tenint aquell somni.

ATAC AMB 36 FERITS La base militar acull tropes dels Estats Units i un batalló de lluita contra el narcotràfi­c

MESURA TEMPORAL L’atemptat va tenir lloc poc després de l’anunci del cessament de les protestes ciutadanes

 ?? SCHNEYDER MENDOZA / AFP ?? Un dels soldats ferits a la base militar de Cúcuta
SCHNEYDER MENDOZA / AFP Un dels soldats ferits a la base militar de Cúcuta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain