La Vanguardia (Català-1ª edició)

Salvini i Berlusconi estudien unir-se per frenar l’ascens de Meloni

El líder de la Lliga proposa una “federació” per tenir una sola veu en el Govern

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Matteo Salvini, que fa un any i mig semblava imparable, s’ha tret de la màniga un nou artifici per reafirmar la seva Lliga com a primer partit italià de dretes. Il Capitano ha proposat una “federació” per unir els parlamenta­ris de la dreta que donen suport al Govern de Mario Draghi. És a dir, els del seu partit, els de la Forza Italia de Silvio Berlusconi i els d’altres grups de centredret­a liberal que han nascut en els últims anys.

L’objectiu oficial és que aquesta federació es converteix­i en el principal grup a les cambres italianes per tenir més pes dins de l’Executiu en uns mesos clau en què es decidiran les reformes històrique­s que el país ha anat posposant durant dècades, inajornabl­es perquè estan escrites dins del pla de recuperaci­ó.

Tot i això, a ningú no se li escapa que amb aquest moviment el que Salvini busca és aïllar Giorgia Meloni, líder del partit ultradretà Germans d’Itàlia, l’única formació del país que no secunda l’expresiden­t del Banc Central Europeu. A la Lliga hi ha molts nervis perquè Meloni, que teòricamen­t és la seva aliada en la coalició que governa la majoria de regions del país, cada vegada està més a prop de Salvini en els sondejos.

Germans d’Itàlia, la Lliga i Forza Italia formen una coalició electoral amb la regla no escrita que el partit més votat a les eleccions generals elegeix el candidat a primer ministre. En l’última mitjana d’enquestes elaborada per l’agència YouTrend, la Lliga tenia el 21,5% de suport –el primer partit italià–, però seguida molt de prop per Germans d’Itàlia, amb el 19,3%, unes dècimes per sobre del Partit Demòcrata d’Enrico Letta. Si això segueix a aquest ritme –fa un any Germans d’Itàlia estava en el 14% d’intenció de vot–, Meloni, sòcia de Vox, té moltes paperetes per convertir-se en la primera dona al capdavant del Palazzo Chigi.

Salvini ha remarcat aquests dies que el que proposa no és una fusió dels partits o una annexió, sinó una

“col·laboració”. “Seria útil també a Draghi i al país tenir una única veu, mantenint cada un la pròpia identitat. Junts guanyem”, va assegurar. No li serà tan fàcil: la proposta ha dividit Forza Italia i tampoc no agrada a algunes d’aquestes formacions, com la de Giovanni Toti, president de la regió de la Ligúria. Dues ministres de Forza Italia, Mara Carfagna i Mariastell­a Gelmini, s’han posicionat en contra de la fusió de grups.

Des del punt de vista pràctic, el grup parlamenta­ri compartit permetria que Salvini es presentés com la primera força al Parlament, càrrec ocupat ara pel Moviment 5 Estrelles, guanyador de les últimes eleccions. Políticame­nt, unint-se a

Forza Italia Salvini avançaria en el seu camí cap a la moderació iniciat fa uns mesos donant suport a Draghi i donaria ales a la hipòtesi que pretén que la formació acabi aterrant al Partit Popular Europeu. Per als de Berlusconi, la federació ajudaria molts dels actuals diputats i senadors a conservar la seva feina davant una esperada desfeta electoral, vista la seva caiguda lliure en les enquestes, que el situen en un 7,2%.

Berlusconi està entusiasma­t amb la idea d’acomplir la seva vella aspiració d’unir tots els partits de dreta a l’estil del Poble de les Llibertats que el va portar a un gran èxit electoral. Il Cavaliere ha proposat anar un pas més enllà i crear un únic partit, el “partit de centredret­a italià”, sota el model dels tories britànics o els republican­s dels Estats Units, una cosa que no ha agradat gens a Salvini. “En realitat, Berlusconi no guanya res amb aquesta federació, sinó que és un líder que per causes biològique­s s’està separant de la seva criatura. Dubto que faci més campanyes electorals”, vaticina el politòleg Lorenzo Castellani, de la Universita­t Luiss.

AVANÇ IMPARABLE Germans d’Itàlia ja està a només dos punts dels lliguistes als sondejos

EL SOMNI DE BERLUSCONI ‘Il Cavaliere’ prefereix crear un únic partit sota el model dels ‘tories’ britànics

El tres vegades primer ministre italià, de 84 anys, continua recuperant-se a la seva mansió d’Arcore, als afores de Milà, després d’una llarga hospitalit­zació que va estendre rumors sobre la gravetat del seu estat després de les complicaci­ons derivades del seu contagi de coronaviru­s. El projecte de Salvini podria donar-li la il·lusió per recuperar les forces: el magnat, que es resisteix a jubilar-se i a lliurar les claus de Forza Italia a algú més jove, encara creu que és possible el seu gran somni de convertir-se en president de la República, una cosa impractica­ble per tots els escàndols judicials que porta a la motxilla. Salvini ja ha dit per activa i per passiva que el seu únic candidat a succeir Sergio Mattarella és Mario Draghi.

 ?? FABIO FRUSTACI / EFE ?? El líder de la Lliga, Matteo Salvini, sortint la setmana passada del Palazzo Chigi després de reunir-se amb Mario Draghi
FABIO FRUSTACI / EFE El líder de la Lliga, Matteo Salvini, sortint la setmana passada del Palazzo Chigi després de reunir-se amb Mario Draghi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain