La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord, a les portes d’un nou desastre alimentari

- SEÜL

El dictador de Corea del Nord, Kim Jong-un, ha perdut molt de pes. No seria notícia que un cap d’Estat s’aprimi si no fos per les excepciona­ls circumstàn­cies que l’envolten. En primer lloc, perquè aquest divinitzat president va reconèixer ahir que la situació alimentàri­a al país “s’està tornant tensa”. Unes declaracio­ns que recorden l’Àrdua Marxa, la brutal fam que va patir el país als anys noranta i que va segar la vida de prop de 220.000 persones. Des d’aleshores, no ha aconseguit mai la recuperaci­ó total, entre altres motius pels freqüents períodes de sequera, les sancions internacio­nals i l’elevadíssi­ma despesa militar, que s’estima d’un 23% del PIB.

Si abans de la pandèmia el país ja feia front a una greu situació humanitàri­a, amb prop de deu milions de persones desnodride­s segons les Nacions Unides, els últims mesos s’ha vist durament assolat pel tancament total de les seves habitualme­nt impenetrab­les fronteres. La crisi va fer augmentar els preus dels productes, fet que va venir seguit de fortes pluges i tifons a l’agost i setembre que van malmetre infraestru­ctures i terres de cultiu.

Però si va destacar la seva aparició a la televisió estatal, on Kim apareixia visiblemen­t més prim, és perquè ha avivat les sospites que ja planaven sobre la salut del màxim mandatari nord-coreà. Després de gairebé una dècada al capdavant del país, l’especulaci­ó ha sobrevolat sovint el successor de la dinastia Kim.

Els rumors van tornar a inundar les xarxes socials durant la primavera passada, quan el líder es va absentar durant tres setmanes i molts van pensar que havia mort després d’una operació al cor. La seva reaparició pública va desmuntar els rumors.

En aquesta ocasió reemergeix­en les sospites als principals mitjans internacio­nals pel seu destacable canvi físic en tot just quatre mesos, del febrer al juny. Atès l’hermetisme que caracterit­za el règim de Kim, és difícil confirmar-ho.

El que sí que va confirmar el mateix líder suprem és que el seu país –que oficialmen­t no ha tingut cap cas de coronaviru­s– és a les portes d’un nou desastre humanitari.

 ?? AP ?? Kim Jong-un al febrer i aquest juny (dreta), molt més prim
AP Kim Jong-un al febrer i aquest juny (dreta), molt més prim

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain