La Vanguardia (Català-1ª edició)

Israel torna a bombardeja­r Gaza malgrat la treva amb Hamàs

El Tsahal respon al llançament de globus incendiari­s des de la franja

- JOFRE NOY Tel-Aviv. Servei especial

Semblava que la marxa de les banderes de dimarts a Jerusalem havia acabat en relativa calma, malgrat els fundats temors que podia portar un renovat esclat. Però ahir a la matinada, després d’una jornada marcada per llançament­s de globus incendiari­s que van causar uns trenta focs a la regió fronterera d’Israel amb la franja de Gaza, l’exèrcit israelià va bombardeja­r l’enclavamen­t palestí.

“Caces de les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han atacat infraestru­ctures de l’organitzac­ió terrorista Hamàs, utilitzade­s com a lloc de trobada per a operatius de les brigades de Khan Iunis i la ciutat de Gaza”, va informar el portaveu militar. Malgrat els senyals emesos pels islamistes, que van amenaçar amb l’habitual retòrica bel·licista però no van buscar una escalada militar, l’establishm­ent de seguretat israeliana temia que la marxa extremista a la Ciutat Santa derivés en una nova ronda de combat.

Amb les devastador­es conseqüènc­ies a Gaza de la guerra exprés del maig (va durar 11 dies), les FDI van alertar que estaven preparades per a qualsevol escenari. Si bé ahir es van repetir escenes de bombardejo­s aeris israelians nocturns, no es van reportar ferits ni morts.

La picabarall­a d’ahir va ser la primera des que Egipte va aconseguir desencalla­r l’enèsima i fràgil treva entre Israel i Hamàs, després d’una ronda de combats que va causar la mort de 253 palestins i 12 israelians.

També va ser el primer test per a Naftali Bennett com a nou primer ministre al comandamen­t de l’Estat jueu. En el passat, quan defensava posicions més reaccionàr­ies, va insistir que la resposta de les FDI als globus incendiari­s havia de ser igual de contundent que quan llancen míssils sobre territori israelià.

Ahir a la tarda es van renovar els llançament­s d’artefactes voladors incendiari­s, que van causar quatre focs més en comunitats israeliane­s adjacents al reixat fronterer. “Ens movem pels camins i ho veiem tot cremat. Surts a córrer al matí i tot fa olor de cendra”, explicava Yaniv

Hagi, del quibuts Beeri, la collita anual del qual va quedar greument malmesa.

Des de Hamàs, ahir van cantar victòria perquè finalment la marxa ultranacio­nalista hebrea no va accedir a la Ciutat Vella per la porta de Damasc, epicentre vital palestí a l’urbs. Vantant-se d’haver establert una “nova fórmula d’intimidaci­ó”, els islamistes van clamar en un comunicat: “La valentia de la resistènci­a palestina va forçar l’ocupació israeliana a canviar la ruta, allunyant-la de la mesquita d’Al-Aqsa”.

Les respostes d’Israel a Hamàs, i viceversa, tenen temps calculats. Malgrat que no existeix un canal directe de comunicaci­ó, les intencions de les parts es coneixen mitjançant la fluida mediació del Caire. Per això, els islamistes van evitar carregar les llançadore­s de míssils: se’ls va alertar que la resposta israeliana seria devastador­a.

D’altra banda, una dona palestina de 29 anys va morir ahir a mans de les tropes israeliane­s després d’un presumpte intent d’atropellam­ent i apunyalame­nt contra soldats a Cisjordàni­a, va informar Efe. Segons un portaveu militar, la presumpta atacant va intentar envestir amb un automòbil un grup de militars que vigilaven unes obres a prop de la localitat cisjordana de Hizma. La setmana passada hi va haver incidents violents a Cisjordàni­a durant tres dies consecutiu­s. Tots van acabar amb almenys un palestí mort.

Una palestina mor en mans de soldats israelians després d’un intent d’atropellam­ent i apunyalame­nt

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain