La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya rep l’aprovat de la Unió Europea, amb la política en flames

Llum verda de Brussel·les mentre al Congrés es qualifica l’Executiu d’“il·legal”

- LA CRÒNICA Enric Juliana TONI BATLLORI

L’extraterre­stre que buscava el seu company Gurb, extraviat a la Barcelona preolímpic­a, s’ho hauria passat d’allò més bé ahir a Madrid. (Sin noticias de Gurb: enginy literari d’Eduardo Mendoza per parlar de la societat dels anys noranta des de la perplexita­t, la ironia i l’estranyesa).

Ahir al matí l’extraterre­stre de Mendoza va anar a buscar en Gurb a la carrera de San Jerónimo, en una de les sessions del Congrés dels Diputats en què sembla que tot s’ensorra. En Gurb no hi era, però ahir va ser un dia assenyalat al Parlament espanyol. Un nou concepte va pujar a la tribuna: el Govern central ja no és “il·legítim”: ara ha ascendit a la categoria d’“il·legal”. La consigna la va llançar el líder de Vox, Santiago Abascal, i aviat la veurem repetida per no pas pocs mitjans de comunicaci­ó. Després de qualificar un govern d’“il·legal”, no hi ha cap altra opció que mirar de fer-lo caure, sigui com sigui.

A la tarda l’extraterre­stre va anar a buscar en Gurb a la seu de Red Eléctrica de España, situada al passeig del Conde de los Gaitanes, a la localitat madrilenya d’Alcobendas, ja que va tenir notícies que allà hi passaria alguna cosa important. A la seu d’Alcobendas hi ha el Centre de Control del Sistema Elèctric (Cecoel), que fa un seguiment en temps real de la producció d’energia elèctrica a Espanya i el seu transport a través de les xarxes de distribuci­ó.

L’extraterre­stre no va trobar el seu amic, però es va trobar amb una paradoxa deliciosa: el president del Govern espanyol havia citat al centre de control de l’electricit­at la presidenta de la Comissió Europea –que li portava l’aprovat europeu al pla de recuperaci­ó espanyol– el mateix dia que les tarifes elèctrique­s arribaven a un dels màxims històrics a Espanya: 90,96 euros el megawatt/hora. Supera-ho, Gurb.

Els designis de la política de comunicaci­ó del Govern central són inescrutab­les. El Cecoel està equipat amb una espectacul­ar pantalla panoràmica que ensenya els fluxos d’energia per tota la península. Llums que es mouen constantme­nt formant diagrames. Una iconografi­a molt utilitzada aquests mesos en la narrativa optimista sobre el futur europeu. Tipografia Next Generation UE.

En poques paraules, Pedro Sánchez va voler celebrar un Te Deum europeista a la catedral de la Mare de Déu de l’Electricit­at mentre la ministra del ram, Teresa Ribera, deixava caure la possibilit­at d’eliminar un dels impostos que graven la factura elèctrica com a mesura d’urgència per rebaixar el rebut de la llum, abans que esclati una rebel·lió.

[També ahir, després de mesos d’una discussió tensa i complicada, PSOE i Unides Podem van pactar una congelació dels lloguers a les zones que presentin una pujada de preus més gran. Ara falta precisar el reglament d’aquesta mesura].

En un lapse de poques hores, l’extraterre­stre va veure un Parlament

encès, on es qualificav­a el Govern central d’“il·legal”, i va ser testimoni del lliurament de l’aprovat de la Comissió Europea al pla de recuperaci­ó de l’economia espanyola, projecte que fins fa unes setmanes l’oposició qualificav­a d’insolvent i catastròfi­c. Un dels portaveus que ha destacat més en aquesta dialèctica és Luis Garicano, eurodiputa­t de Ciutadans. Espanya i Portugal són els dos primers països que reben l’aprovat, cosa que significar­à, per a Espanya, una transferèn­cia de 19.000 milions d’euros aquest mateix any. Queda clar que a Brussel·les –i a Berlín– els interessa l’estabilita­t política i social de la península Ibèrica. Ursula von der Leyen va demanar unitat a la política espanyola i Sánchez va anunciar una pròxima conferènci­a de presidents autonòmics per parlar del desplegame­nt territoria­l del pla.

Al matí, la política en flames; a la tarda, els extintors de la Unió Europea en funcioname­nt. Si l’extraterre­stre hagués arribat a Espanya fa un any hauria captat un ambient de gran escepticis­me davant la possibilit­at d’un pla d’ajuts europeus a gran escala. En aquell moment el principal partit de l’oposició encara estava convençut que l’epidèmia seria la tomba del Govern Sánchez, per la gravetat de les conseqüènc­ies socioeconò­miques. Un any després les perspectiv­es de recuperaci­ó van agafant cos i són superiors a les que s’estimaven inicialmen­t, però la política continua en flames. Aquesta és la clau de tot plegat.

Itàlia encara no ha rebut l’aprovació del seu pla, cosa que molt probableme­nt no passarà fins d’aquí dues o tres setmanes. No hi gaires lamentacio­ns a Roma, on la lluita política ha estat narcotitza­da pel primer ministre tecnòcrata Mario Draghi, al capdavant d’un govern d’àmplia concertaci­ó, amb un únic partit a l’oposició. Si la situació fos a la inversa, amb Espanya en espera, fins i tot en Gurb estaria en flames.

On és en Gurb? Deu estar desxifrant la pugna al Partit Popular entre Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado sobre la utilitzaci­ó de la figura del Rei en l’encès debat sobre els indults. Díaz Ayuso insisteix a situar el nom del Rei en aquest marc. Casado hi està en contra. El sector més madrilenyi­sta de la dreta espanyola ha decidit jugar amb el desgast de la monarquia. Atenció, això és nou.

URSULA VON DER LEYEN La presidenta de la Comissió Europea demana “unitat” a la política espanyola

NOVETATS A L’OPOSICIÓ La maniobra de Díaz Ayuso de confrontar el Rei i els indults desborda Casado

 ?? POOL / REUTERS ?? Ursula von der Leyen lliurant a Pedro Sánchez ahir a Madrid el pla espanyol aprovat
POOL / REUTERS Ursula von der Leyen lliurant a Pedro Sánchez ahir a Madrid el pla espanyol aprovat
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain