La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez es compromet davant Von der Leyen a reparar la fractura catalana

El president espanyol demana unitat, malgrat la dura ofensiva de les dretes

- JUAN CARLOS MERINO

“M’atreveixo a dir que avui és un dia històric”, va declarar Pedro Sánchez davant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de rebre la llum verda al pla de recuperaci­ó econòmica d’Espanya que, segons va destacar, suposarà una injecció de 19.000 milions d’euros només aquest exercici.

El president del Govern espanyol va aprofitar la presència de Von der Leyen a l’acte que tots dos van protagonit­zar ahir a la tarda a la seu de Red Eléctrica Española, a Alcobendas, per defensar la seva aposta per la distensió a Catalunya, en primer lloc amb la imminent concessió dels indults als líders independen­tistes condemnats per sedició. I també per demanar unitat a totes les forces polítiques per afrontar el futur d’Espanya. Tot això després que, a primera hora del matí, Sánchez tornés a rebre les dures envestides del líder del principal partit de l’oposició, Pablo Casado, a la sessió de control a l’Executiu espanyol al Congrés.

“La societat espanyola ha de reparar un dolor i un problema que va patir fa quatre anys”, va advertir el mandatari espanyol al costat de la presidenta de la Comissió Europea, amb referència als fets del 2017 que van arrencar amb l’aprovació al Parlament de les anomenades lleis de desconnexi­ó i van continuar amb el referèndum de l’1-O i la declaració unilateral d’independèn­cia, per acabar amb l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya per part del govern de Mariano Rajoy.

“La societat espanyola té un problema a Catalunya, i l’hem d’abordar”, va reconèixer Sánchez.

“Hem de reparar aquell dolor i aquell trencament emocional que va patir la societat catalana, i que en conseqüènc­ia va patir la societat espanyola”, va insistir.

El president va advertir que la pròxima decisió d’atorgar els indults no busca el benefici dels afectats per les condemnes: “Ho fem precisamen­t per la societat catalana i pel conjunt de la societat espanyola”, va al·legar. “Hem de construir convivènci­a i concòrdia. Hem de superar el dolor i la fractura emocional que va suposar l’any 2017”, va reiterar. Demà, precisamen­t, Sánchez torna a Barcelona, on es reunirà amb l’italià Mario Draghi.

“Hi haurà persones a Espanya que tindran moltes objeccions, que tindran dubtes respecte a la decisió que prendrà el Govern. Jo els demano un vot de confiança, simplement que entre tots fem un

“La societat espanyola té un problema a Catalunya, i l’hem d’abordar”, al·lega el cap de l’Executiu

exercici de magnanimit­at perquè puguem superar aquell dolor emocional i puguem mirar al futur, que ha de ser un futur de convivènci­a i de concòrdia”, va assegurar.

Tot just unes hores abans, no obstant això, el líder del Partit Popular va tornar a retreure-li el que entén que són atacs a la Constituci­ó, la unitat territoria­l d’Espanya i la igualtat de tots els espanyols. “Nosaltres no utilitzare­m la Constituci­ó, la bandera i la monarquia parlamentà­ria per dividir els espanyols com vostès fan”, li va retreure Sánchez. Però Casado no va afluixar en l’ofensiva: “Per vostè l’Estat de dret és venjança; la Constituci­ó, revenja; donar un cop a l’Estat, concòrdia, i trencar la igualtat dels espanyols, convivènci­a”.

Ja a la tarda, davant Von der Leyen, Sánchez va rememorar les dures negociacio­ns que fa just un any, entre presidents europeus de tots els colors polítics, van propiciar l’acord per desplegar el pla Marshall per fer ressuscita­r el continent després de la pandèmia del coronaviru­s. I va reclamar un consens semblant a Espanya, malgrat l’ofensiva desplegada per les dretes. “Ens hi estem jugant el futur de les presents i de les futures generacion­s”, va avisar. “Des del Govern treballare­m perquè hi hagi el màxim consens possible”, va prometre. Tot i que el president sap que clama al desert.

 ?? FERNANDO VILLAR / EFE ?? Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez sortint de la seu de Red Eléctrica Española, on van fer una roda de premsa
FERNANDO VILLAR / EFE Ursula von der Leyen i Pedro Sánchez sortint de la seu de Red Eléctrica Española, on van fer una roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain