La Vanguardia (Català-1ª edició)

Incertesa a l’Executiu davant el calendari electoral a Andalusia

- J.C. MERINO

Abans de la prevista visita del català Pere Aragonès, Pedro Sánchez rebrà avui per primer cop al palau de la Moncloa l’andalús Juan Manuel Moreno Bonilla. Una trobada demanada pel president de la Junta fa temps –va prendre possessió del càrrec fa dos anys i mig, el gener del 2019–, que només es va concretar després d’acordar la pròxima trobada amb Aragonès, i que té lloc tot just quatre dies després que el PSOE andalús elegís l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas, com a nou candidat electoral.

A la Moncloa rebutgen intenciona­litat en aquest retard a rebre Juan Manuel Moreno Bonilla, com asseguren que sí que va fer José María Aznar quan es va negar a convidar Manuel Chaves durant quatre llargs anys, una legislatur­a sencera. Asseguren que simplement per ser, en aquella època, un dels principals pesos pesants del PSOE.

La primera visita de Moreno Bonilla a la Moncloa té lloc, en tot cas, mentre s’escampa la incertesa al Govern central i el PSOE sobre el calendari electoral a Andalusia. L’elecció d’Espadas com a candidat socialista és per uns la millor garantia que el president Moreno Bonilla no avançarà els comicis autonòmics aquest any, però per d’altres és just el motiu perquè el president andalús pugui cridar a les urnes així que pugui, el mes d’octubre.

Malgrat que alguns ministres van alertar del possible avanç electoral a Andalusia després de constatar la desfeta del PSOE a Madrid el 4 de maig –per això va precipitar Sánchez les primàries a la federació andalusa–, altres integrants de l’Executiu consideren que, després de l’elecció d’Espadas, Moreno Bonilla “ara no s’atrevirà a avançar els comicis”. Així, assenyalen que el president de la Junta “és molt conscient que el PSOE, que estava en un mal moment, ara s’ha activat molt amb les primàries”. Després del pas al costat de Susana Díaz i la renovació del projecte que lidera Juan Espadas, asseguren que el PSOE andalús té les piles recarregad­es i la maquinària electoral molt greixada per les primàries. I adverteixe­n que, en aquestes circumstàn­cies, el PSOE d’Andalusia “es transforma en un toro, en un miura”.

Altres dirigents socialiste­s adverteixe­n, en canvi, que el triomf d’Espadas dispara “la temptació” de Moreno Bonilla de precipitar les eleccions. “Amb Susana Díaz ho tindria fàcil, però Espadas és un revulsiu per al PSOE, i com més temps li doni per créixer, pitjor serà per a ell, perquè es convertirà en una alternativ­a més potent”, assenyalen. I aposten que hi haurà eleccions, possibleme­nt, a finals d’octubre. La decisió és de Moreno Bonilla.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain