La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ternera lamenta que ETA deixés la violència “massa tard”

- ANDER GOYOAGA Bilbao

El judici a José Antonio Urrutikoet­xea, àlies Josu Ternera ,a París s’està convertint en un examen de consciènci­a sobre les últimes dècades de violència a Euskadi. L’exdirigent d’ETA va lamentar ahir que la banda posés fi a la violència “massa tard” i va insistir que va sortir de l’organitzac­ió terrorista el setembre del 2006, precisamen­t perquè considerav­a que calia abandonar la violència.

Aquest segon argument està relacionat, precisamen­t, amb la causa per la qual està sent jutjat: la presumpta implicació en la direcció de la banda entre el 2011 i el 2013. Urrutikoet­xea va tornar a insistir ahir que llavors ja no era membre de l’organitzac­ió, tot i que aquells anys va formar part d’una delegació que es va desplaçar a Noruega per intentar negociar amb el Govern espanyol.

Tal com va assenyalar en la sessió de dimarts, hauria abandonat la banda el setembre del 2006, després de fracassar les converses a Suïssa amb el Govern de Rodríguez Zapatero. La raó, segons va subratllar, hauria estat “que no estava d’acord amb la línia de negociació” que estava adoptant.

L’exdirigent d’ETA, que encara manté altres causes amb la justícia a França i Espanya, va indicar que fins al 2011 es va desvincula­r de la banda; tot i això, l’octubre del 2011 va anar a Noruega, a petició de l’esquerra abertzale, per formar part d’una delegació que esperava reunir-se amb representa­nts del govern de Mariano Rajoy.

Més enllà d’aquesta versió, que l’exculparia de la causa per la qual està sent jutjat, Urrutikoet­xea va fer un repàs de la trajectòri­a d’ETA i va lamentar que “el final de la lluita armada va arribar massa tard”. També va indicar que es va implicar en “la resolució del conflicte” per una “dimensió ètica”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain