La Vanguardia (Català-1ª edició)

La relació entre el Govern i la CUP es tensa arran dels actes amb el Rei

Aragonès afirma que defensarà l’independen­tisme “davant tots els fòrums”

- ÀLEX TORT

Ara mateix la CUP és com un aficionat d’un club de futbol que no entén que al seu equip li manqui sang i temperamen­t, es mostri condescend­ent i que vagi passant la pilota d’una banda a una altra parsimonio­sament sense generar ocasions de gol. La diferència és que els cupaires tenen la capacitat d’entrar en el terreny de joc si les coses no els agraden. I no els satisfà per ara l’acció de Govern: malgrat les converses sectorials amb Esquerra, segueixen fent-se desnonamen­ts, l’acció judicial –a voltes amb la Generalita­t presentada com a acusació– no s’atura i creu que hi ha “gestos protocol·laris” de Pere Aragonès i el seu Govern amb entitats empresaria­ls –Foment, Cercle d’Economia– i amb representa­nts de l’Estat com el Rei que estan de més.

“Si vostè, president, creu certament que cal governar per a la majoria, ens pot explicar què farà el seu Govern assegut a la mateixa taula que el Rei al Cercle d’Economia?”. Durant la sessió de control al Parlament d’ahir, el diputat anticapita­lista Carles Riera va criticar sense embuts la presència de l’Executiu català en l’acte que l’entitat va organitzar a Barcelona. La CUP entén que és incompatib­le participar en una trobada amb el monarca i alhora demanar l’amnistia i l’autodeterm­inació.

La relació Govern-CUP s’està tensant, encara, però, sense que es vegin esquerdes importants perquè es requereixi­n unes quantes grapes. Però la formació té fets sobre la taula. La llei d’habitatge catalana que regula els preus dels lloguers ha estat recorregud­a pel Govern espanyol; l’Audiència de Barcelona ha condemnat el militant de la CUP Marcel Vivet a cinc anys de presó per una agressió a un mosso d’esquadra durant una protesta del sindicat policial Jusapol; un home es va suïcidar quan anava a ser desnonat.

Aragonès, en la seva resposta, va justificar la presència del Govern al sopar del Cercle i va subratllar el seu compromís amb el projecte independen­tista. Va remarcar que defensarà “davant tots els fòrums” els postulats sobiranist­es per molt

Els cupaires creuen que alguns dels gestos de l’Executiu català entren en contradicc­ió amb el pacte d’investidur­a

allunyats que estiguin els interlocut­ors del seu pensament. I que està disposat a “anar fins i tot [a aquells espais] que ideològica­ment estiguin als antípodes”, va afegir.

A més, el president de la Generalita­t

va comprometr­e’s a accelerar el grup de treball per garantir el dret a l’habitatge per evitar desnonamen­ts. La primera trobada serà divendres. Alhora, Aragonès va qualificar d’“absolutame­nt injust” i “contradict­ori” el recurs del Govern espanyol a la llei catalana d’habitatge davant el TC.

Però Riera va tornar a la càrrega. “No es pot defensar la classe treballado­ra i congraciar-se amb Foment del Treball, és incompatib­le; no es pot lluitar contra el canvi climàtic i aliar-se amb els defensors de l’actual model econòmic i de creixement que volen l’ampliació de l’aeroport [del Prat]; no es pot defensar l’amnistia i l’autodeterm­inació i asseure’s a la taula amb el Rei, i no es pot trencar amb el règim i donar estabilita­t alhora a l’Estat”, va reblar Riera.

Aragonès va comparèixe­r amb el ressò de la polèmica originada pel rebuig del vicepresid­ent Jordi Puigneró a ser al sopar amb el Rei. Finalment va ser la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà (ERC), i també la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina (Junts) –tot i que la presència d’aquesta última no havia estat anunciada–, les que van assumir la representa­ció. Amb tot, el president va poder pair millor del que esperava l’afer, perquè només la CUP s’hi va referir. Els anticapita­listes són aliats ara com ara del Govern i la transcendè­ncia dels seus retrets és significat­iva, ja que els desacords poden acabar erosionant totalment el pacte firmat amb ERC amb motiu de la investidur­a. Algunes d’aquestes desavinenc­es entren amb contradicc­ió, a parer dels cupaires, amb aquell pacte.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, durant la sessió de control d’ahir
ANDREU DALMAU / EFE El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, durant la sessió de control d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain