La Vanguardia (Català-1ª edició)

Acadèmics amb Mas-Colell

La denúncia del fill de l’exconselle­r per l’acció del Tribunal de Comptes arran de l’1-O rep un ampli suport internacio­nal

- JOSEP GISBERT

D’aquí dues setmanes la casa dels meus pares, la seva pensió i el seu compte bancari poden ser embargats per les autoritats de l’Estat, sense el procés correspone­nt”. Amb aquest missatge, però en anglès, el fill d’Andreu Mas-Colell, Alex Mas, ha volgut cridar l’atenció, a través de les xarxes socials, sobre la situació en què es troben els seus pares arran de la causa oberta pel Tribunal de Comptes contra 39 exmembres del Govern –entre els quals figura l’exconselle­r– per les despeses dedicades del 2011 al 2017 a l’acció exterior i que vincula al procés sobiranist­a que va desembocar en el referèndum de l’1-O.

I la crida ha fet efecte. Economiste­s, acadèmics i altres personalit­ats d’arreu del món han fet costat a qui va ser primer conseller d’Universita­ts amb Jordi Pujol i després d’Economia amb Artur Mas, en resposta a la denúncia feta pel seu fill, també economista i actualment professor de la Universita­t de Princeton i abans director associat de l’Oficina de Pressupost del govern de Barack Obama. Alex Mas va difondre a començamen­ts d’aquesta setmana un llarg fil de tuits en anglès en què explica la situació que travessen els seus pares per culpa de l’acció d’un “tribunal polititzat i no judicial”, en un cas en què “no hi haurà judici” i en què “simplement s’imposa una sanció” econòmica elevada. El Tribunal de Comptes estima que, en concret, es van malgastar uns 4,8 milions d’euros entre els anys 2011 i 2017 i en culpa 39 exmembres del Govern, entre els quals, junt amb Mas-Colell, també hi ha els expresiden­ts Mas i Carles Puigdemont o l’exvicepres­ident Oriol Junqueras.

El dia 29 els acusats estan citats a Madrid per saber la quantitat que se’ls imputa a cada un d’ells i que hauran de garantir a fi de no veure’s sotmesos a un procés d’embargamen­t. En el cas de l’exconselle­r, i probableme­nt de la resta, serà el seu advocat qui compareixe­rà al Tribunal Comptes. Aquest mateix dia Mas-Colell fa anys, 77, i pensa celebrar-ho amb un dinar familiar a les rodalies de Palamós. Fora d’això, i justament per indicació del seu advocat, el vell professor té receptat no fer declaracio­ns, si més no fins que es vegi si el 29 s’aclareix la situació, segons ha explicat a La Vanguardia.

I és que el seu fill recorda que el seu pare no va tenir res a veure amb l’organitzac­ió de l’1-O, perquè va deixar el Govern el 2016, i es pregunta per què, malgrat això, figura en la causa. “El document de més de 18.000 pàgines que li van enviar no ho especifica pas”, lamenta

Alex Mas, que considera que la imputació sembla que respon al simple fet de ser “responsabl­e d’implementa­r els pressupost­os votats pel Parlament”. El fill de l’exconselle­r no demana cap ajut econòmic per als seus pares, però sí que vol que una situació tan “kafkiana” es faci pública i es comparteix­i a través de les xarxes socials o de viva veu.

Un requerimen­t a què s’han afegit noms tan diversos com el polític conservado­r escocès Ian Duncan, el periodista del New York Magazine Benjamin Hart, el subgoverna­dor del Banc de Mèxic Gerardo Esquivel, el professor de la Universita­t de Minnesota Tim Kehoe, el professor de la Harvard Kennedy School Dani Rodrik, el professor del The College of William and Mary (Virgínia) David H. Feldman, l’exdirector d’investigac­ió de l’Independen­t Institute (Califormia) Alexander Tabarrok o el compte oficial de l’Institut d’Investigac­ió en Economia de la Universita­t de Georgetown.

Alex Mas difon el cas en un fil de tuits en anglès perquè una situació tan “kafkiana” se sàpiga i es divulgui

 ?? XAVIER CERVERA ?? Andreu Mas-Colell el dia 2 durant l’acte a favor d’ampliar l’aeroport de Barcelona
XAVIER CERVERA Andreu Mas-Colell el dia 2 durant l’acte a favor d’ampliar l’aeroport de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain