La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’èpica al pragmatism­e

-

L’alta política exigeix fets. Però l’ús de les paraules adequades és el pas previ i part de l’estratègia. Ho saben bé els banquers centrals, que amb un matís verbal poden causar oscil·lacions als mercats, però també els polítics i els diplomàtic­s d’alt rang, conscients que un terme en lloc de l’altre és susceptibl­e de provocar frustracio­ns o trencar negociacio­ns.

En la jornada inaugural del Cercle d’Economia, el president de la institució, Javier Faus, va reclamar a la Generalita­t “realisme i pragmatism­e” més enllà de l’èpica. I el màxim representa­nt de la Generalita­t, Pere Aragonès, va acceptar el desafiamen­t. Va admetre que ja no és el temps de la retòrica, sinó que és hora d’abordar “una nova etapa a Catalunya i una posada al dia”. I per això va fer servir un vocabulari estudiat, que forma part del missatge.

No va utilitzar la paraula referèndum, sinó que va insistir en la necessitat d’una “solució ratificada”. Tampoc no va fer referència a represàlie­s genèriques, sinó que va esmentar, davant d’una platea d’empresaris, greuges concrets com “el dèficit fiscal” o “l’incomplime­nt de les inversions” i va reclamar la gestió directa de l’aeroport, del port i de la Zona Franca. En resum, poca gesticulac­ió i moltes reivindica­cions basades en argumentac­ions econòmique­s.

El president Aragonès eludeix l’enfrontame­nt polític al Cercle per centrar-se en l’economia

El punt de partida, en paraules d’Aragonès, és tornar a la Declaració de Pedralbes. Conscient que hi ha divergènci­es i distàncies, aquesta crida al diàleg i la negociació representa un canvi de clima en què es percep un esperit renovat de cortesia. Perquè si, com va recordar el president Aragonès, és obligació de l’Estat formular alguna proposta, la Generalita­t va acceptar que les seves reclamacio­ns tinguin lloc en el marc institucio­nal de la taula en què hi haurà les dues parts. Aragonès hauria pogut aprofitar la platea per incidir en l’ideari polític de l’independen­tisme, però va entendre que no eren ni l’escenari ni l’ocasió.

En aquest sentit, el fet de centrar la seva intervenci­ó en temes econòmics va ser la millor manera de deixar obertes totes les portes.

La Catalunya que va dibuixar el president es perfila com una economia més productiva, capaç d’atreure talent sense convertir-se en un paradís fiscal, amb una aposta cap a la transforma­ció verda i, segons les tesis de l’economista Mariana Mazzucato, amb una administra­ció pública que no només redistribu­eixi riquesa, sinó que també contribuei­xi a l’emprenedor­ia, gràcies a l’impuls a un augment de la col·laboració entre el sector públic i el privat. Al marge de si aquestes intencions es traduiran algun dia en realitat, es pot dir que si Aragonès volia buscar una certa complicita­t amb el Cercle d’Economia, va saber escollir, davant de l’exigent auditori dels empresaris catalans, les paraules adequades.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain