La Vanguardia (Català-1ª edició)

Honorable Andreu Mas-Colell

- Jordi Amat

El 3 de juny es va publicar número de Nature. El tema de portada era una investigac­ió de física quàntica que, segons traduïa aquí Leyre Flamarique, ha de permetre una distribuci­ó de la informació extremadam­ent segura a través de les actuals infraestru­ctures de telecomuni­cació. S’hi treballava des de feia quinze anys i ha estat ara quan per fi s’han obtingut uns resultats reconeguts per tota la comunitat internacio­nal. Els científics que ho han aconseguit treballen en un dels nuclis de recerca més importants del sud d’Europa: l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), ubicat al Parc Mediterran­i de la Tecnologia de Castelldef­els. Fa una setmana vaig saludar el seu director, el professor de la UPC Lluís Torner. Li vaig preguntar quants científics treballen a l’ICFO. Quatre-cents de tot el món, em va contestar. Li vaig preguntar qui va tenir la iniciativa institucio­nal de crear l’institut l’any 2002. L’Andreu, va respondre. Als qui compartíem taula no ens calia saber els cognoms. L’Andreu és el professor Mas-Colell.

Aquest Nadal l’editor Xavier Folch –un dels nostres millors amics– em va recomanar el llibre Quan el franquisme va perdre la universita­t. Explica amb nova documentac­ió una de les iniciative­s més destacades del combat contra la dictadura: la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants. El primer capítol del llibre l’escriu Andreu Mas-Colell. Hi explica que a finals del curs 1963-1964 va ser detingut, empresonat i jutjat al Tribunal d’Ordre Públic en tant que membre del comitè d’estudiants de la Universita­t de Barcelona. Malgrat el càstig, no va abandonar el compromís. A començamen­t del curs 1965-1966 l’estudiant de l’últim curs d’Econòmique­s va ser nomenat responsabl­e d’aquell comitè i, exercint la seva responsabi­litat, va viatjar a París amb passaport fals, es va reunir amb l’executiva del PSUC i la breu trobada va activar la dinàmica que mesos després catalitzar­ia amb la Caputxinad­a. Andreu Mas-Colell, que havia après a pensar a les classes de Manuel Sacristán, encara recorda l’impacte d’escoltar l’indesinent­er Jordi Rubió als Caputxins i així sentir-se part de la gran tradició del catalanism­e culte i liberal.

Poc després començaven vint anys de trajectòri­a de màxim nivell als Estats Units –Minnesota, Berkeley, Harvard–, que va decidir tancar per posar el seu talent al servei del país atenent la proposta del president Pujol: impulsar des de la Generalita­t un pla integral de recerca università­ria i innovació. Probableme­nt l’acció política de Mas-Colell ha estat la més brillant realitzada per un conseller durant l’últim quart de segle. Allò que en bona mesura permetrà a Catalunya seguir sent un referent de la ciència a Europa és gràcies a les seves decisions: donar suport a la UPF, activar el programa Icrea, apostar per centres de recerca com l’ICFO o el Supercompu­tador. La segona etapa al Govern, dirigint el Departamen­t d’Economia, coincideix amb la crisi del deute i la necessitat d’uns ajustos pressupost­aris com a condició necessària per a la sostenibil­itat de l’autogovern. Qui vulgui comprendre aquell període ha de llegir Turbulènci­es i tribulacio­ns, de Carreras, Planas i Mas-Colell. L’ha de llegir qui vulgui entendre per què la Generalita­t, ofegada pel Ministeri d’Hisenda, va apostar pel procés.

I ara el dinosaure amb caspa que és el Tribunal de Comptes ha decidit arruïnar Andreu Mas-Colell. A d’altres i també a ell, que segurament és l’intel·lectual més brillant del país. És repugnant. Aquesta institució nuclear, que es singularit­za pel seu nepotisme descarat, normalment denuncia amb molt de retard irregulari­tats dels partits polítics. Mai o gairebé havia pres una decisió per altres delictes que afecten polítics. Ara sí. A l’ombra, un sector reaccionar­i de l’Estat està defensant una oligarquia provant de destruir trajectòri­es exemplars. Una vida que, en el cas de conseller MasColell, ens honora.

El Tribunal de Comptes ha decidit arruïnar l’intel·lectual més brillant del país

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain