La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ultimàtum de les autonomies: sense mascareta a l’aire lliure l’1 de juliol

La ministra segueix la línia de Sánchez: “Aviat s’aixecarà l’obligació de fer-la servir” Darias evita revelar l’instrument legal que utilitzarà, però tot apunta a un decret llei Les comunitats pressionen després que la incidència ha baixat a menys de 100

- CELESTE LÓPEZ

El president del Govern central, Pedro Sánchez, va indicar ahir que “aviat” deixarà de ser obligatori l’ús de la mascareta als espais a l’aire lliure. Però aquest “aviat” serà una mica més llarg del que esperen molts ciutadans.

El Consell Interterri­torial de Salut, que aglutina el Ministeri de Sanitat i les conselleri­es del ram, va decidir ahir posposar almenys una setmana la decisió, en espera que els experts acabin de fer una proposta i se’n determini l’encaix legal. A sobre la taula, diferents opcions, com ara que el final de l’obligació s’estableixi en zones o àrees amb una bona situació epidemiolò­gica i que siguin les comunitats les que decideixin quan i com s’ha d’aixecar aquesta prohibició en funció de l’evolució de la pandèmia al seu territori.

La ministra Carolina Darias, durant la roda de premsa posterior, es va tancar en banda i no va voler informar sobre quina mena d’instrument legal es faria servir per posar fi a l’obligació de portar la mascareta a l’exterior. “Quan estigui tot tancat, n’informarem”, va repetir, conscient que és una de les notícies més esperades pels ciutadans. Això sí, sempre d’acord amb les comunitats autònomes.

Fonts regionals van informar a La Vanguardia que la fórmula més probable és un decret llei, que anul·li l’obligatori­etat actual i estableixi les noves obligacion­s i condicions sobre l’ús d’aquesta protecció. Aquest decret llei l’ha d’aprovar el Consell de Ministres, però quan?

Les comunitats autònomes, entre les quals Castella-la Manxa, Catalunya i Galícia, esperen que sigui com a molt tard l’1 de juliol. I així ho han indicat al Ministeri de Sanitat. S’estudia que sigui en la reunió del Consell de Ministres del 29 de juny, la data probable perquè s’aprovi aquest decret llei.

Catalunya ha estat una de les autonomies que han pressionat perquè s’acabi l’obligació de fer servir la mascareta en exteriors. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja ho va defensar públicamen­t dilluns, igual que l’epidemiòle­g Antoni Trilla. Ahir la secretària del Departamen­t, Meritxell Masó, va explicar que després que dimarts no s’adoptés la mesura a la Comissió de Salut Pública, Catalunya va posar sobre la taula que el Consell Interterri­torial de Salut l’havia d’adoptar sense més dilacions, encara que després calgués determinar amb més detall en quins espais es fa servir i en quins no. En canvi, Masó no va concretar quan es planteja que es deixi d’utilitzar la mascareta. Per exemple, si quan un 70% de la població estigui vacunada. Va dir que Salut no fa aquestes previsions a mitjà termini, només setmana a setmana segons l’evolució de l’epidèmia.

Les presses d’algunes comunitats s’expliquen per la bona evolució de la pandèmia en general i als seus territoris en particular. La vacunació és una arma indiscutib­le contra la covid. Creuen que amb aquests dos valors, assenyalen, el fet d’aixecar la prohibició d’utilitzar la mascareta a l’exterior (amb condicions, com ara que no hi hagi aglomeraci­ons i es pugui mantenir la distància d’1,5 metres) és tot un esdevenime­nt per a una ciutadania que fa més d’un any que està obligada a portar aquesta protecció, símbol indiscutib­le de la covid. “Serà una notícia bomba que tothom vol donar com més aviat millor”, expli

Ja hi ha 13,3 milions de vacunats amb la pauta completa, i la setmana que ve arribaran 4 milions de dosis

FONT: quen aquestes mateixes fonts. Segons les dades facilitade­s ahir pel departamen­t que dirigeix Carolina Darias, finalment Espanya ha baixat dels 100 casos per 100.000 habitants (98,7) els últims 14 dies i, el millor de tot, a 43 casos per 100.000 habitants, cosa que dona a entendre que la pandèmia continua el descens que va començar fa cinc setmanes. Això no passava des de l’agost.

Avui dia només quatre comunitats estan per sobre d’aquesta mítica xifra dels 100 contagis per 100.000 habitants: Andalusia (179,7), La Rioja (171,6), País Basc (131,2) i Navarra (110). I només una està al nivell 3 (La Rioja), sis en nivell 2, i dotze en nivell 1.

Però si aquestes dades són esperançad­ores, encara ho són més les que es refereixen a la vacunació, que, en paraules de la ministra Darias, “va a velocitat de creuer”. Amb dades d’ahir, hi ha 22 milions de persones amb almenys una dosi (46,5% de la població), de les quals 13,3 milions tenen la pauta completa, cosa que representa un 28% de la població.

L’objectiu és continuar vacunant, una vegada ja s’hagin immunitzat els més grans de 40, barrejant els grups de 12 a 19, de 20 a 29 i de 30 a 39 en funció de les necessitat­s de cada territori.

Segons va avançar Darias, Espanya rebrà la setmana que ve més de 4 milions de dosis de les quatre companyies autoritzad­es que permetran accelerar encara més la vacunació. Uns tres milions seran només de Pfizer. Tot i això, arribaran menys dosis de Janssen durant el mes de juny de les que s’havien compromès inicialmen­t pels problemes a la seva fàbrica dels Estats Units. “Però els objectius a què ens hem compromès són assequible­s”, va puntualitz­ar Darias.

 ?? ELOY ALONSO / EFE ?? Oviedo capital s’ha despertat avui amb obres de l’artista Sentydo ART, una campanya dedicada als petons sense mascareta
ELOY ALONSO / EFE Oviedo capital s’ha despertat avui amb obres de l’artista Sentydo ART, una campanya dedicada als petons sense mascareta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain