La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 19% dels casos asimptomàt­ics tenen símptomes després de la infecció

- JOSEP CORBELLA

Un de cada cinc casos asimptomàt­ics de covid desenvolup­en símptomes relacionat­s amb el coronaviru­s després de la infecció, segons un estudi portat a terme als Estats Units amb dades de gairebé dos milions de persones.

L’estudi, elaborat per l’oenagé Fair Health i publicat en línia, revela que un 23% de totes les persones que han passat la covid van a una consulta mèdica el segon mes després del diagnòstic per problemes de salut associats amb la infecció.

El risc de seqüeles varia segons la gravetat de la covid. Entre els casos que van requerir hospitalit­zació, un 50% van necessitar atenció mèdica el segon mes. Entre els casos de covid lleu o moderada, van ser un 27%. Entre els casos asimptomàt­ics, un 19%, un resultat que va sorprendre els autors de l’estudi.

Els símptomes més comuns pels quals es va buscar atenció mèdica van incloure dolor, dificultat per respirar i cansament. Els problemes psiquiàtri­cs més freqüents van ser d’ansietat, seguits dels de depressió.

Els símptomes postcovid van afectar persones de totes les edats i van ser més comuns en dones que en homes, observacio­ns que concorden amb les d’estudis anteriors sobre la covid persistent.

Segons un altre estudi del Departamen­t d’Estadístiq­ues Nacionals del Regne Unit, amb dades de més de 20.000 persones que havien contret el coronaviru­s, un 23% de dones i un 19% d’homes tenen símptomes cinc setmanes després del diagnòstic. Una de cada set persones que contreuen el coronaviru­s (un 14%) continua amb símptomes tres mesos després del diagnòstic.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain