La Vanguardia (Català-1ª edició)

Es podrà passar de curs sense límit de suspensos, i a batxillera­t, amb un

El Govern central prepara un nou decret que deixa la decisió última als docents

- CARINA FARRERAS

El Govern espanyol vol erradicar de les escoles la cultura de la repetició de curs, una mesura molt estesa a Espanya, amb taxes que tripliquen les mitjanes europees. Per això, eliminarà com a criteri per passar de curs el nombre d’assignatur­es suspeses a l’etapa de primària i secundària i el limitarà a batxillera­t. En el cas de l’ESO, l’alumne passarà de curs automàtica­ment amb dues matèries no aprovades. A més a més, permetrà obtenir el títol de batxillera­t, necessari per presentars­e a la selectivit­at, amb un suspens.

Són les novetats per al curs 2021-2022, segons el reial decret d’Avaluació que el Ministeri d’Educació i Formació Profession­al encara està elaborant, després d’haver rebut les aportacion­s de les comunitats autònomes. És un decret de transició entre la llei educativa anterior, la Lomce, i l’aprovada recentment, la Lomloe, que no estarà plenament establerta fins d’aquí dos cursos. I representa una continuïta­t a les disposicio­ns establerte­s de manera extraordin­ària a causa de la pandèmia.

Així, les repeticion­s no desapareix­eran, però l’avaluació dels alumnes dependrà d’altres elements a més de la mitjana de les notes de cada matèria, ja que serà de caràcter globalitza­t. “En cap cas el nombre o la combinació de matèries o àmbits no superats podran ser l’única circumstàn­cia a tenir en compte en la decisió”, indica l’esborrany.

La decisió de repetir o passar de curs haurà de ser compartida per tot l’equip de professors, que observarà si l’alumne ha assolit els objectius bàsics i si el seu rendiment i desenvolup­ament globals permeten esperar un progrés satisfacto­ri el curs següent.

Amb la Lomce, l’alumne repetia amb més de dos suspensos (excepciona­lment amb tres si no eren llengua i matemàtiqu­es) i havia d’aprovar-ho tot l’últim curs de batxillera­t per obtenir el títol i poder-se examinar de les proves d’accés a la universita­t. La pandèmia, no obstant això, ha flexibilit­zat aquests criteris, i es permet el pas amb suspensos, incloent-hi el batxillera­t.

De totes maneres, malgrat l’excepciona­litat de la repetició que ara es vol impulsar, els professors no aprovaran en el cas d’absències injustific­ades i reiterades, falta de presentaci­ó als exàmens i si la mitjana de l’expedient no supera el 5. A més a més, la norma estableix límits en les repeticion­s. Només una a primària i fins a dues en tota l’etapa obligatòri­a.

D’aquesta manera, el decret vol donar suport jurídic a les decisions que es prenen a les juntes de docents de manera habitual i impulsar una nova forma d’avaluació que no es basi únicament en les notes. Una avaluació contínua que reculli diferents evidències d’aprenentat­ge i es vegi no com una sanció, sinó com un mitjà per identifica­r les dificultat­s i els progressos dels alumnes.

Aquest és el tipus d’avaluació, orientada a l’estímul de l’aprenentat­ge, que han incorporat països com França o Portugal, que fins fa pocs anys registrave­n taxes semblants a les d’Espanya en repetició (pròximes a un 30%) i que les han abaixat a nivells europeus, amb bons rendiments acadèmics, segons PISA. Actualment, un 29% dels alumnes espanyols de 15 anys han repetit almenys una vegada, davant un 16% a França, un 13% a Itàlia, un 5% al Canadà i un 2% al Regne Unit (que manté grups d’edat en la mateixa classe, malgrat que els classifica per nivells).

Una altra novetat polèmica que el ministeri inclourà a la redacció final del decret d’avaluació fa referència als estàndards d’aprenentat­ge, el que els alumnes han d’aprendre. En comptes de ser de compliment obligatori, seran de caràcter “orientatiu”.

La Lomce defineix amb detall aquests estàndards, és a dir, els objectius d’aprenentat­ge de cada matèria en cada etapa educativa que les escoles han de complir. El Govern els canviarà al nou currículum que està a punt

El ministeri prepara un reial decret d’avaluació més lax per als dos cursos següents

Els objectius concrets d’aprenentat­ge de cada matèria ja no seran obligatori­s, sinó “orientatiu­s”

d’aprovar, però no s’aplicaran plenament fins al curs 20232024 (el 2022-2023 començarà només en els cursos senars). En aquest període de transició de dos cursos obre la possibilit­at a les escoles a orientar-se amb els objectius marcats per la Lomce, però sense estar subjectes a complir-los íntegramen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain