La Vanguardia (Català-1ª edició)

La DGT augmenta els controls davant el repunt de consum d’alcohol i droga

La DGT adverteix que el 2021 acabarà amb unes xifres de sinistres “que espanten”

- JOAQUÍN VERA

El primer cap de setmana de juny tres conductors que van donar positiu per alcohol –dos d’ells també per drogues– van provocar tres accidents a Lleó, Ciudad Real i Pontevedra que van acabar amb vuit persones mortes –entre les quals sis joves d’entre 16 i 24 anys– i vuit de ferides. El segon cap de setmana d’aquest mes –el passat– van morir a les carreteres 22 persones, cosa que ha fet que aquests dies hagin estat els més tràgics pel que fa als accidents des de fa dos anys. Es tracta d’unes xifres que per la direcció general de Trànsit (DGT) demostren que “ens hem relaxat després de la pandèmia: el 2021 acabarà amb uns números que espanten”.

Per intentar capgirar aquestes xifres, el Ministeri de l’Interior està replanteja­nt l’operació estiu, i ha començat per una campanya –que inclourà des d’ahir i fins al dimarts 22 de juny– en què s’intensific­arà la vigilància sobre el risc que suposa el consum d’alcohol i drogues al volant, després que les últimes setmanes s’hagin registrat diversos accidents amb víctimes mortals en què els responsabl­es han donat positiu en aquestes substàncie­s.

Així doncs, està previst que els agents de l’Agrupació de Trànsit de la Guàrdia Civil intensifiq­uin els controls sobre aquest factor de risc causant d’un de cada quatre accidents mortals a les nostres carreteres, i establiran punts de control en tota mena de via i a qualsevol hora. “Sembla que la gent surt amb moltes ganes de recuperar el temps perdut, i estem veient que hi ha un augment de consum. Tots volem viure, ens encanta que hi hagi més mobilitat, però hem de ferho en condicions”, va explicar la sotsdirect­ora de l’Observator­i Nacional de Seguretat Viària, Paula Márquez.

La sotsdirect­ora va insistir que “l’única taxa segura és 0,0%, ja que fins i tot amb taxes d’alcoholèmi­a dins dels marges legals el nostre risc de provocar un accident es pot veure incrementa­t. És important remarcar també la tolerància zero amb aquest tipus de conductes per impedir que persones que hagin begut o ingerit qualsevol tipus de droga es posin al volant”, va recordar.

Per dissuadir del consum d’alcohol i drogues, la DGT va convidar ahir els ajuntament­s de més de 25.000 habitants a afegir-se “de manera imprescind­ible” a la campanya, amb l’establimen­t de controls als seus respectius nuclis urbans per part de les policies locals.

Un estudi recent de la Fundació Línea Directa adverteix que la pandèmia ha acostumat els espanyols a consumir més alcohol, drogues i medicació contraindi­cada. Això, sumat a “un clima generalitz­at d’ansietat i tensió” que pot convertir-se en “eufòria de cara a l’estiu”, pot crear “la tempesta perfecta” en matèria de seguretat viària. I és que, malgrat el que poden donar a entendre les xifres brutes de sinistrali­tat de l’any –marcat per mesos de gairebé nul·la mobilitat per les restriccio­ns–, el 2020 va ser un any molt negatiu per a la seguretat viària. Si es tenen en compte la mobilitat i l’evolució de l’accidental­itat a Espanya, l’any passat van morir 128 persones més de les xifres que s’haurien d’haver registrat, cosa que el converteix –en termes relatius– “en el pitjor any de la dècada”.

Segons els pronòstics, el 2021

Un de cada cinc espanyols ha notat que condueix pitjor després de l’estat d’alarma per la falta de costum

hi pot haver 1.100 morts a la carretera. Una xifra semblant a la del 2019, però amb menys mobilitat durant els cinc primers mesos de l’any fins que va decaure l’estat d’alarma. A partir de llavors la mobilitat augmentarà la resta del 2021 un 30%. I tot just comença un estiu en què un 18% dels ciutadans asseguren que conduiran “molt més” que abans de la pandèmia i en què un 71% dels desplaçame­nts del període estival es faran amb cotxes particular­s.

El mateix estudi recull que un 20% dels espanyols reconeixen que han augmentat el consum d’alcohol i drogues i un de cada cinc ha notat que condueix pitjor després de l’estat d’alarma per la inactivita­t o la falta de costum.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? La campanya de conscienci­ació va començar ahir i s’allargarà fins al 22 de juny
MANÉ ESPINOSA La campanya de conscienci­ació va començar ahir i s’allargarà fins al 22 de juny

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain