La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Princesa d’Astúries, per a l’escolaritz­ació de les nenes subsaharia­nes

- BARCELONA

Redacció i agències

Campaign for Female Education (Campanya per l’Educació Femenina, Camfed), una organitzac­ió fundada el 1993 per ajudar en l’erradicaci­ó de la pobresa a l’Àfrica subsaharia­na per mitjà de l’educació de les nenes i dones joves més vulnerable­s, ha obtingut el premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacio­nal 2021, un any que hi optaven 29 candidatur­es de 16 països.

La Camfed és un moviment panafricà que dona suport a l’educació de les nenes en més de 6.700 escoles associades de Zimbabwe, Zàmbia, Ghana, Tanzània i Malawi. Des de la seva fundació ha ajudat més de 5 milions de nens a anar a l’escola.

Fundada per Ann Cotton el 1993, aquest consorci internacio­nal de nou entitats a l’Àfrica, Austràlia, els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit té més de 330 empleats i prop de 150.000 voluntaris, que fan treballs de camp en aquests cinc països, que es troben entre els més pobres del continent.

L’organitzac­ió es caracterit­za no només per proveir accés a l’educació a nenes marginades. També dona suport a la seva transició cap a la vida adulta i estimula noves oportunita­ts empresaria­ls per a la creació d’ocupació i increment d’ingressos a la zona.

Amb una xarxa integrada per més de 157.000 exalumnes, el nombre de beneficiàr­ies de la Camfed continua creixent, ja que cadascuna de les exbecàries patrocina i dona suport en els estudis a tres nenes més de mitjana.

El de Cooperació Internacio­nal

és el sisè guardó que s’ha atorgat dels vuit que concedeix anualment la Fundació Princesa d’Astúries. Fins ara han estat premiats l’escriptor francès Emmanuel Carrère (Lletres), l’artista sèrbia Marina Abramovic (Arts), la periodista i escriptora dels Estats Units Gloria Steinem (Comunicaci­ó i Humanitats), l’economista indi Amartya Sen (Ciències Socials) i la nedadora paralímpic­a espanyola Teresa Perales (Esports).

Aquest any el premi ha estat molt disputat. Les 29 candidatur­es eren dignes del premi. Una de les candidates que va sonar amb més força fins a l’últim moment va ser l’espanyola Antonia López, la doctora Amazones, que es va establir fa anys al riu Purús, un dels principals afluents de l’Amazones, on ha impulsat un equip de 342 agents de salut que vetllen per la sanitat de comunitats rurals.

 ?? EP ?? Una de les aules que apadrina l’organitzac­ió Camfed
EP Una de les aules que apadrina l’organitzac­ió Camfed

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain