La Vanguardia (Català-1ª edició)

Damià Calvet agafa el relleu de Mercè Conesa al capdavant del port

El nou Govern ha triat l’exconselle­r de Territori i Sostenibil­itat per ocupar la presidènci­a de l’Autoritat Portuària

- DAVID GUERRERO

Els canvis al Govern de la Generalita­t acostumen a portar associat un canvi en la direcció del port de Barcelona. Aquesta vegada també serà així. L’exconselle­r de Territori i Sostenibil­itat, Damià Calvet, ha estat l’escollit per l’Executiu català per agafar el relleu de Mercè Conesa, que ha ocupat el càrrec els últims tres anys.

Precisamen­t va ser Calvet, quan es va posar al capdavant de Territori, qui va nomenar Conesa com la primera dona al capdavant de l’Autoritat Portuària de Barcelona. Tots dos havien treballat junts fins pocs dies abans a l’Ajuntament de Sant Cugat, un prolífic planter polític de la constel·lació postconver­gent d’on també va sorgir qui ara nomenarà Calvet: el vicepresid­ent Jordi Puigneró.

Calvet assumeix aquest nou repte profession­al després de quedar apartat del Consell Executiu del nou Govern d’ERC i Junts per Catalunya. Fins a l’últim moment va ser a les travesses per revalidar la cartera de Territori i Sostenibil­itat, però finalment aquest departamen­t l’ha acabat assumint el vicepresid­ent Puigneró, que ha unit les infraestru­ctures a l’àmbit de les polítiques digitals. Els últims dies havien sonat per a la presidènci­a del port perfils tan variats com Meritxell Budó o Miquel Buch, que aquesta mateixa setmana va ser nomenat president d’Infraestru­ctures de Catalunya.

Ports de l’Estat ha donat el vistiplau al relleu en un càrrec que formalment depèn del Govern central, per bé que històricam­ent la Generalita­t disposa de la potestat del seu nomenament. El procedimen­t i la destinació són ben coneguts per Calvet, ja que la relació amb el port ha estat constant durant els tres anys que ha estat a la Conselleri­a de Territori. Una de les lleis que es van aprovar durant el seu mandat va ser precisamen­t la llei de Ports catalana, en què s’estableix un nou règim per als 54 ports gestionats per la Generalita­t, dels quals queden al marge el de Barcelona i el de Tarragona, situats sota el paraigua de Ports de l’Estat.

Un dels principals reptes que tindrà sobre la taula el nou president és la solució definitiva pel que fa al projecte de l’Hermitage, en què l’Autoritat Portuària i l’Ajuntament de Barcelona mantenen posicions discrepant­s, evidenciad­es a l’últim consell d’administra­ció. Malgrat això, un dels màxims avenços aconseguit­s per Conesa és el restablime­nt de les relacions amb el govern d’Ada Colau. Les vies de diàleg han estat molt més fluides durant aquests tres anys que en el període anterior, amb Sixte Cambra al capdavant del port. De fet, en cercles del sector es lamenta que els clàssics relleus polítics obliguin a apartar Conesa d’un càrrec en què es va refermar ràpidament i en què ha treballat amb diligència i entrega.

Un aspecte que Conesa deixa encarrilat i del qual Calvet haurà de controlar l’evolució són els accessos viaris i ferroviari­s, que ja tenen un conveni de col·laboració signat amb el Ministeri de Transport, Adif i la Generalita­t per superar una rèmora que s’arrossega des de fa massa anys.

El nomenament es farà públic oficialmen­t dijous a la seu del port, malgrat que el relleu no es formalitza­rà fins d’aquí unes setmanes, ja al juliol.

L’Hermitage i els nous accessos viaris i ferroviari­s són els principals fronts oberts del mandat

 ?? PORT DE BARCELONA ?? Mercè Conesa i Damià Calvet amb Toyo Ito, l’arquitecte que ha dissenyat el projecte de l’Hermitage
PORT DE BARCELONA Mercè Conesa i Damià Calvet amb Toyo Ito, l’arquitecte que ha dissenyat el projecte de l’Hermitage

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain