La Vanguardia (Català-1ª edició)

Firmes per protegir un jaciment romà

- FEDE CEDÓ Calella

Una plataforma ciutadana de Calella (Maresme) ha emprès una sèrie d’accions reivindica­tives, com ara una recollida de firmes, per preservar el jaciment arqueològi­c romà del Roser, sobre el qual es construirà una gran superfície comercial i un bloc de pisos.

Per la seva banda, l’Ajuntament va votar per unanimitat aprovar la protecció de l’antiga vila romana com a bé cultural d’interès local (BCIL). El Consistori ha adquirit el compromís que el jaciment, d’uns 2.000 anys d’antiguitat, sigui visible i es pugui visitar, com passa en nombrosos casos en què les restes arqueològi­ques es mantenen al subsòl.

En paral·lel, l’empresa Aldi, promotora del supermerca­t, ha anunciat que cedeix el jaciment arqueològi­c de les ruïnes romanes a l’Ajuntament de Calella perquè es faci càrrec de la gestió, segons el conveni subscrit entre les dues entitats. Aldi informa que el projecte es manté inalterabl­e, amb la construcci­ó d’un edifici multifunci­onal que, a més d’un supermerca­t, inclou la construcci­ó de dues plantes d’aparcament i el jaciment.

L’empresa recorda que els treballs duts a terme en el marc del projecte, que han anat a càrrec d’Aldi, han permès la recuperaci­ó de les ruïnes romanes i han preservat a tota hora les restes arqueològi­ques. Per al posicionam­ent dels fonaments de l’edifici s’ha encarregat un subsòl arqueològi­c i s’han respectat les estructure­s romanes. També s’ha creat un accés independen­t perquè el jaciment sigui visitable i accessible des de la via pública, independen­tment de la resta de l’edifici.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain