La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’impacte econòmic de TMB multiplica per sis la inversió pública

- REDACCIÓ

Un estudi elaborat per la Universita­t Pompeu Fabra xifra en 2.395,6 milions d’euros anuals l’impacte econòmic que genera l’activitat de Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB). Segons aquest informe, la companyia de transport públic actua com un poderós “tractor” econòmic i social, ja que el seu rendiment multiplica per 6,5 vegades l’aportació financera que rep de les administra­cions.

L’estudi, fet a partir dels números correspone­nts a l’any 2019, assenyala que TMB va generar un valor econòmic de 1.394 milions d’euros a Barcelona i la seva àrea metropolit­ana, cosa que representa un 1,02% del producte interior brut (PIB) de Catalunya. Al conjunt de la comunitat autònoma l’impacte econòmic es va elevar 1.689 milions d’euros.

Els autors d’aquest treball també destaquen que TMB també és un important creador d’ocupació, ja que va generar 22.899 llocs de treball a l’àrea metropolit­ana i 27.887 a tot Catalunya, xifres que represente­n un 1,33% i un 0,80%, del total de llocs de treball als respectius àmbits geogràfics.

L’informe també incideix en l’estalvi en externalit­ats que represente­n els serveis oferts per la companyia, que ascendeix a 706,5 milions d’euros. Aquest és el cost addicional que assumiria la societat catalana si no hi hagués TMB. Aquesta xifra és el resultat de la suma de diversos conceptes, com ara els temps de desplaçame­nt, l’amortitzac­ió d’infraestru­ctures, els accidents evitats, els efectes en la salut de les persones i les conseqüènc­ies en el medi ambient de les emissions de diòxid de carboni, el consum d’energia i el cicle de vida dels vehicles.

El valor global de TMB és el resultat de la suma dels impactes econòmic, social i mediambien­tal i la resta de les aportacion­s econòmique­s de les administra­cions públiques. El 2019 TMB va rebre 368,8 milions d’euros en concepte de prestació de serveis i va generar una riquesa a la societat de 2.395,6 milions d’euros (1.689,1 milions de l’impacte econòmic i 706,5 del social i mediambien­tal).

Els autors de l’estudi són el rector actual de la UPF, Oriol Amat, i la investigad­ora de l’àrea d’operacions i tecnologia d’aquesta universita­t, Erola Palau, que destaquen l’important retorn de cada euro invertit en transport públic.

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’impacte mediambien­tal és una qüestió cada vegada més destacada
XAVIER CERVERA L’impacte mediambien­tal és una qüestió cada vegada més destacada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain