La Vanguardia (Català-1ª edició)

S’inaugura el pavelló que honrava Forestier

-

En ocasió de l’Exposició Internacio­nal del 1929 la muntanya de Montjuïc es va veure poblada amb tota mena de pavellons. Els més nombrosos eren els consagrats a exhibir els productes nacionals o els forans; també eren rellevants els que exercien la representa­ció oficial d’un bon nombre de països. Algunes marques comercials van aprofitar aquesta oportunita­t tan bona per instal·lar-hi pavellons propis, com ara Can Jorba, HispanoSui­za, Nestlé, Rocall, Asland i Uralita. Alguns d’aquests edificis apareixien culminats amb una torre d’alçària desproporc­ionada, però amb el seu nom onejant als quatre vents complia com si es tractés d’una bandera.

La prestigios­a companyia Tabacos de las Filipinas, que des de feia anys mantenia al tram central de la Rambla la seva luxosa seu, va considerar inexcusabl­e ser present en tan rellevant talaia propagandí­stica d’abast mundial.

L’edifici va ser projectat per Antoni Darder, arquitecte que ja estava molt representa­t en el certamen, ja que havia creat uns pavellons tan preeminent­s com els d’Espanya, el de l’Art

Modern i el de les Missions. D’inspiració art déco, singularit­zat el cos central en forma de U amb una alta torre que emergia d’un entorn enjardinat, va merèixer ser ancorat al cèntric passeig de Santa Madrona.

Al final de l’Exposició una sèrie de pavellons van ser conservats a fi de complir, a partir de llavors, una altra missió, i de caràcter permanent. Així doncs, aquest va ser el cas del de Tabacos de las Filipinas. Per la seva caracterís­tiques, dimensió i emplaçamen­t va passar a ser gairebé tot seguit un parvulari municipal (és l’Escola Bressol al peu del que ha passat a ser anomenat carrer Guàrdia Urbana), que incorporav­a el nom de Forestier. Es tractava d’un equipament que llavors ja va ser molt ben rebut pels veïns de Sants, Hostafranc­s i el Poble Sec.

L’arquitecte paisatgist­a francès Jean-Claude-Nicolas Forestier, gran profession­al de renom mundial que acaba de morir, rebia així aquest homenatge; després se li va dedicar un carrer. Barcelona tenia un deute amb ell. Cal reconèixer que va saber reconduir magistralm­ent l’odiada muntanya de Montjuïc: de territori militar a ús lúdic ciutadà.

Va ser el 1915 quan Cambó ja el va seduir perquè convertís bona part d’aquella injuriada i abandonada muntanya en parc i en seu d’una gran exposició. La seva imaginació i creativita­t van aconseguir transforma­r-la gràcies als pioners jardins Laribal, al posterior Amargós i al fascinant balcó panoràmic de Miramar. També va deixar la seva empremta en un punt sensible que exigia convertir el que havia estat plaça d’armes de la Ciutadella en un delicat parterre afrancesat que realcés l’entrada principal del Parlament de Catalunya.

El parvulari Forestier ja va ser inaugurat el 1932. Van presidir la cerimònia el conseller Tarradella­s, en representa­ció del president Macià, i l’alcalde Aiguadé.

Va ser preservat i rehabilita­t com a parvulari municipal el 1932

 ??  ?? Era el pavelló de Tabacos de las Filipinas a l’Exposició Internacio­nal del 1929
Era el pavelló de Tabacos de las Filipinas a l’Exposició Internacio­nal del 1929

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain