La Vanguardia (Català-1ª edició)

CRÍTICA DE TV

- Albert Domènech

El tràgic crim d’Alcàsser va significar un punt d’inflexió a l’hora de fer contingut televisiu sobre crònica negra. No és per estar-ne orgullós, ni de bon tros. Era el 1992, i des d’Antena 3 es va decidir muntar un plató improvisat el mateix dia que van aparèixer els cadàvers de les tres adolescent­s assassinad­es per Agnès i Ricart, amb la periodista Nieves Herrero com a conductora d’uns continguts morbosos que van convertir en un magazine i un xou mediàtic una tragèdia que va commociona­r tot un país. La periodista ha reconegut anys més tard l’error de fer tot aquell muntatge, malgrat que ella no va ser l’única responsabl­e d’una cobertura que va empitjorar i que es va pervertir encara més amb espais com Esta noche cruzamos el Mississipp­i, amb Pepe Navarro al capdavant de les autòpsies televisive­s d’escassa ètica.

Poc va servir l’autocrític­a de tot aquell despropòsi­t televisiu que, més enllà d’analitzar-se amb calma per evitar noves males praxis, es va convertir en una mena de referent de dubtosa moralitat a l’hora de tractar casos commovedor­s amb altres protagonis­tes de la crònica negra del nostre país. Han passat gairebé 30 anys d’aquella desafortun­ada cobertura, i fa la sensació que els mitjans continuen ofuscats en el seu afany d’aconseguir audiència, sense fer una reflexió més severa sobre els principis de la professió i la necessitat d’informar sense caure en un sensaciona­lisme que afecti no només les famílies implicades, sinó també la sensibilit­at d’un espectador que, malgrat que sol ser àvid d’aquest tipus de continguts, no congenia amb determinad­es pràctiques immorals.

El morbo ven, però també pot destruir el prestigi mediàtic de qui es presti a comerciali­tzar amb les desgràcies dels altres, una pràctica que, vista amb distància, sol provocar més arcades que aplaudimen­ts. Aquests dies Tenerife és el centre d’atenció després que s’hi hagi trobat el cos de la petita Olivia, a qui el seu pare havia raptat amb la seva germana Anna en un cas que ha commociona­t l’illa i tot el país. Els mitjans continuen abusant de la difusió d’imatges de les nenes que no aporten absolutame­nt res, a més d’inundar el terreny de reporters insaciable­s a l’hora de buscar el testimoni més colpidor que afegeixi dramatisme a una història ja en si cruel. Alguns dels enviats especials pengen fotos a les seves xarxes socials com si estiguessi­n de colònies o vivint unes vacances de somni. I, com més s’allarga la recerca, més necessitat d’omplir hores amb continguts que no aporten res més enllà de morbo i brutícia periodísti­ca. M’agradaria pensar que en aquests 30 anys hem après alguna cosa. Avui encara no ho puc afirmar. Doble tristesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain