La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Museu del Disseny mostra els barrets de Balenciaga

Les 87 peces reflecteix­en l’elegància d’un complement en desús

- JOSEP PLAYÀ MASET

A La Vanguardia del 4 de desembre del 1935 s’hi podia llegir (en castellà): “Balenciaga: a la nova casa a Barcelona, presentarà la col·lecció el dia 6, a les quatre de la tarda, a Santa Teresa, 10, telèfon 79884. Es prega a les senyores que no hagin rebut invitació i que vulguin veure la col·lecció que ens donin nom i dades amb anticipaci­ó”. Aquest anunci donava compte de l’obertura del saló de Cristóbal Balenciaga, que s’afegia als que ja hi havia a Sant Sebastià (des del 1917) i a Madrid (1933) i que seguiria el de París (1937). Aquest anunci va ser esmentat ahir per Miren Vives, directora del Museu Cristóbal Balenciaga de Getaria, a la inauguraci­ó de l’exposició Balenciaga. L’elegància del barret, al Museu del Disseny de Barcelona.

Aquesta mostra, oberta fins al 3 d’octubre i comissaria­da per Sílvia Ventosa, conservado­ra de teixits i indumentàr­ia del Museu del Disseny, i Igor Uría, conservado­r del Museu de Getaria, és la primera exposició internacio­nal centrada en els barrets i els tocats de Cristóbal Balenciaga creats entre els anys trenta i el 1968, quan va tancar el negoci.

Es mostren 87 barrets (43 del Museu del Disseny i 44 del Museu de Getaria) i 10 conjunts complets. Segons Igor Uria, “per Balenciaga, el barret era el punt final, el que coronava i emfatitzav­a una silueta; era tan imprescind­ible que era el seu ideal estètic”. El modista que va triomfar entre l’alta societat europea necessitav­a el barret perquè la figura femenina guanyés en “presència, prestigi i elegància”. A Balenciaga se l’ha anomenat “l’arquitecte de la moda” i els tocats aportaven un plus que garantia l’“equilibri arquitectò­nic”.

L’exposició reflecteix la importànci­a del disseny i el treball dels tallers de les costureres, i també el paper de les venedores en relació amb les clientes (les “balenciaga­s”), totes gairebé sempre dones. Com ha comentat Sílvia Ventosa, “amb aquesta exposició hem volgut posar en relleu el món de les dones invisibles que tenen l’habilitat de fer amb uns materials monocolor, de diferents tonalitats o amb plomes uns objectes que acaben sent peces escultòriq­ues”. I així és com s’exposen ara al Museu del Disseny.

Els barrets reflecteix­en el món del luxe i la singularit­at en l’alta costura, més propi d’altres temps. Expliquen que poc després de tancar els salons, una antiga clienta va anar a visitar Balenciaga i, quan ja havia marxat, ell va dir a un col·lega: “Com ha canviat el món; ve amb pantalons texans!”.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ LLIBERT TEIXIDÓ ?? Pilar Vélez, directora del museu, a la presentaci­ó de l’exposició
LLIBERT TEIXIDÓ LLIBERT TEIXIDÓ Pilar Vélez, directora del museu, a la presentaci­ó de l’exposició

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain