La Vanguardia (Català-1ª edició)

El festival de cinema africà Wallay! es rendeix a les ficcions sobre rituals

- ASTRID MESEGUER

La quarta edició del festival de cinema africà de Barcelona Wallay! projectarà fins al pròxim 4 de juliol obres de dotze països africans a l’Institut Français, la Filmoteca i el CaixaForum, a més d’organitzar xerrades, una selecció especial de curtmetrat­ges i sessions musicals com a principal novetat, i col·laborar amb el festival d’estiu de Barcelona, el Grec, que aquest any centra l’atenció precisamen­t en el continent africà. El Wallay! dona avui el tret de sortida amb el documental inaugural Descubrien­do a Sally, dirigit per Tamara

Dawit, un relat que segueix el rastre d’una parenta aristòcrat­a de la cineasta que, després de canviar perfums per revolta i convertir-se en revolucion­ària, va desaparèix­er a l’Etiòpia de Haile Selassie. La peça vindrà acompanyad­a del curt La vida en el cuerno, produït a Somàlia, un país que pràcticame­nt no té producció cinematogr­àfica.

Una de les produccion­s més destacades d’aquesta edició porta per títol La noche de los reyes, de Philippe Lacôte, un embriagado­r drama carcerari de la Costa d’Ivori on se celebra la tradició oral i l’art d’explicar històries. Entre la programaci­ó destaquen així mateix les pel·lícules No soy una bruja , de la zambiana Rungano Nyoni, i La herida, del sud-africà John Trengove, que s’afegeixen a una aposta de ficció tenyida de rituals i creences.

El atleta, sobre el llegendari corredor de maratons etíop Abebe Bikila, és una altra de les apostes de la mostra. El seu director, Rasselas Lakew, que també exerceix d’actor protagonis­ta, presentarà a la Filmoteca aquest relat “èpic” i “crític”, segons l’organitzac­ió del festival. Recordat per les seves victòries descalces, el film narra la vida de qui va ser el primer atleta africà que va guanyar una medalla d’or als Jocs Olímpics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain