La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ha nascut una dona de 14.000 anys

Apareixen al jaciment de Santa Linya, a la Noguera, restes d’una ‘Homo sapiens’ del paleolític superior: serà una mina per als arqueòlegs

- IGNACIO OROVIO

La Linya és una dona que va viure fa uns 14.000 anys, que coneixem des d’ahir i que il·luminarà un període, el paleolític superior, de què a Catalunya hi ha escassa informació: hi ha poques Linyes. Aquesta va ser enterrada –possibleme­nt de manera deliberada– a la Cova Gran del municipi de les Avellanes i Santa Linya (sí, d’aquí ve el nom) i ha estat localitzad­a per una investigac­ió del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològi­c (Ceparq), dependent de la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB). La Linya va ser presentada a la cova per l’equip descobrido­r, liderat pel catedràtic de Prehistòri­a de la (UAB) Rafael Mora.

La Linya va ser una Homo sapiens. Va morir quan devia tenir al voltant de 25 anys i, pel que sembla, era de baixa estatura.

Va aparèixer a dos metres sota terra en aquest jaciment de la Noguera, que deu el nom a la mida del forat obert a la muntanya però que aviat farà referència al període d’història que ofereix i qui sap si als tresors científics que encara amaga.

Perquè la Cova Gran abraça un període de 50.000 anys d’història, amb restes fins fa uns 4.000 anys, des dels neandertal­s i primers Homo sapiens fins als primers agricultor­s i ramaders, i les expectativ­es són enormes.

És la primera vegada que hi apareix una resta humana del paleolític superior.

“Les restes de la Linya ens donen una altra oportunita­t d’acostar-nos a les circumstàn­cies de la seva mort, però també a la seva vida i la dels seus contempora­nis a la regió. I alhora són una peça clau per conèixer l’anatomia i el patrimoni genètic de les poblacions de caçadors-recol·lectors del final del plistocè del nord-est de la península Ibèrica”, destaca el director de l’excavació.

El primer que va sorgir de la Linya va ser una falange, a la campanya del 2020, i fins a la d’aquest any no se n’ha desenterra­t el cos sencer; és a dir, el que en quedava: diversos ossos, però amb prou feines parts de vèrtebres, costelles i crani. Les anàlisis amb carboni 14 indiquen que va morir fa entre 14.350 i 14.100 anys, període del paleolític superior final.

Les investigac­ions sobre el clima apunten que, després de l’anomenat últim màxim glacial (fa entre 30.000 i 15.000 anys aproximada­ment), les condicions es van suavitzar en tot just cent anys, fa uns 14.700 anys, i es va establir un clima semblant al nostre. Va pujar la temperatur­a i va créixer la pluviosita­t, cosa que va generar importants canvis ecològics. D’això n’és testimoni la Cova Gran, i encara en seran més les anàlisis de la Linya.

“Analitzem, amb tota la prudència, si va ser dipositada allà de manera intenciona­l. Ocupa el final d’un bloc, una espècie de tomba natural, i per les restes vegetals i roques que té a sobre intuïm que pot ser una espècie d’enterramen­t, de protecció, una manera d’evitar que fos víctima dels depredador­s”, apunta Mora.

La Linya estava en posició de decúbit supí, habitual en els enterramen­ts intenciona­ls.

“No se’ns escapa la necessitat de ser cauts a l’hora d’afirmar que es tracta d’un enterramen­t intenciona­t”, afegeix Jorge Martinez-Moreno, investigad­or del Ceparq. “El tractament mortuori entre els caçadors-recol·lectors –afegeix– assenyala diverses possibilit­ats, que

El lloc de la troballa abraça 50.000 anys d’història, des del neandertal fins als primers agricultor­s

oscil·len entre un enterramen­t intenciona­l, un enterramen­t secundari, una aportació parcial del cos, canibalism­e o mort accidental”.

El cos de la Linya va aparèixer al fons d’una seqüència de set estrats arqueològi­cs amb abundants restes lítiques, fauna i carbons, cosa que indica que el lloc podria haver estat utilitzat com a habitatge.

L’equip d’arqueòlegs busca si al voltant del cos s’hi podria haver col·locat aixovar, com passava habitualme­nt als enterramen­ts d’Homo sapiens.

Les anàlisis d’ADN oferiran possibleme­nt una pila de dades sobre la seva alimentaci­ó, costums i, sobretot, els orígens i els moviments dels seus antecessor­s i possibles barreges amb espècies coetànies com els neandertal­s.

 ?? CEDARQ / UAB ?? Tasques d’extracció de les restes fa unes quantes setmanes al jaciment de la Noguera
CEDARQ / UAB Tasques d’extracció de les restes fa unes quantes setmanes al jaciment de la Noguera
 ?? XAVIER CERVERA / ARXIU ?? L’enorme abric natural va estar habitat durant mil·lennis
XAVIER CERVERA / ARXIU L’enorme abric natural va estar habitat durant mil·lennis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain