La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Concurs Maria Canals celebra la 66a edició en clau d’estiu

- LOLA CATALAN

El Concurs Internacio­nal Maria Canals celebrarà la 66a edició del 3 al 15 de juliol al Palau de la Música. El certamen s’ha hagut d’ajornar un any i mig i per primer cop tindrà lloc a l’estiu. Hi participar­an 57 joves pianistes de 22 nacionalit­ats, entre els quals hi ha set espanyols, que busquen fer possible el somni de destacar com a intèrprets. Els participan­ts tenen entre 19 i 30 anys excepciona­lment, en un any en què s’ha hagut d’augmentar l’edat de participac­ió per no deixar fora els qui es van quedar sense l’oportunita­t amb l’ajornament.

Una de les seves iniciative­s més conegudes, en el marc del que anomenen OFF Concurs, és la instal·lació de pianos de cua a diferents punts de la ciutat. El més famós, al passeig de Gràcia, es farà el 3 de juliol de 10 h a 20 h.

Carlos Cebro presideix el jurat, compost per set artistes. La representa­ció catalana ve de la mà dels pianistes Ramon Coll i Alba Ventura, que s’estrena com a membre del jurat. Destaquen també el guanyador del 2007, el serbi Mladen Tcholitch, i el guanyador del 2002, el rus Alexander Motouzkine. La polonesa Ewa Osinska i l’alemanya Uta Weyand completen el jurat.

El concurs segueix l’estructura dels últims anys. En la primera prova eliminatòr­ia, al Petit Palau, hauran d’oferir una sonata de Beethoven, un preludi i fuga de Bach i un estudi romàntic de Chopin o Rakhmànino­v. A la segona prova interpreta­ran una obra clàssica i dues de contemporà­nies. El 14 de juliol se celebrarà la final, en què els pianistes tocaran amb la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) i sota la batuta de Manel Valdivieso, el seu titular.

Mariona Carulla, la presidenta del concurs, ha posat en valor “l’oportunita­t d’escoltar i aprendre de les tendències internacio­nals” que ofereix el certamen. Per la seva banda, el director, Jordi Vivancos, ha remarcat la “voluntat de portar talent en viu a Barcelona perquè la ciutadania pugui gaudir-lo directamen­t ”.

Hi participen 57 joves promeses del piano de 22 països diferents, set de les quals són espanyoles

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain