La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un binomi perfecte

Robert Martínez és qui ha sabut treure el millor de Romelu Lukaku

- Carlos Novo

Amb el seu doblet a Rússia en un equip que no va poder comptar amb De Bruyne i amb Eden Hazard en hores baixes, Romelu Lukaku, el davanter de l’Inter, apunta a gran estrella de la selecció de Bèlgica, una de les favorites en aquesta Eurocopa, que es presenta molt oberta.

Als 28 anys, Romelu Lukaku s’ha convertit en un rodamon del món del futbol, però en la seva carrera ha destacat sempre la influència positiva de Robert Martínez, l’entrenador que quan era a l’Everton va apostar per ell i més tard ha estat decisiu per fer-ne l’ariet que calia als diables vermells.

Anomenat el Búfal, amb un cos de 1,91 centímetre­s i 94 quilos de pes, Lukaku no és precisamen­t un davanter centre estilitzat a l’estil Van Basten. I tot i això des de molt aviat va apuntar a figura. El seu pare, d’origen congolès, va militar en diversos equips de la segona belga i això li va obrir el camí a Lukaku, que amb només 16 anys ja va debutar al primer equip de l’Anderlecht, el millor club de Brussel·les.

Lukaku va ser una cursa de precocitat. Va debutar com a profession­al el 24 de maig del 2009 i el 22 d’agost va marcar el seu primer gol. El 17 de setembre d’aquell any es convertiri­a en el més jove a debutar a la Lliga de Campions (contra el Dinamo de Zagreb), i en aquell partit ja va fer una assistènci­a de gol.

Quatre anys després començaria la seva carrera per la Premier. Va apostar per ell el Chelsea. Va firmar cinc anys pels de Stamford Bridge i allà la seva carrera es va estancar. En el primer només va jugar vuit partits i no va marcar. En el segon va ser cedit al West Bromwich. Va tornar a Londres per al tercer any però va aparèixer Robert Martínez, que se’l va emportar a l’Everton. Va aconseguir que el seu equip en pagués una fortuna: 35 milions d’euros. Allà va començar tot de debò.

L’entrenador català va canviar l’estil de joc de l’Everton perquè li arribessin pilotes al davanter i el va convertir en una estrella. El gener del 2014 Lukaku va ser inclòs a la llista entre els deu jugadors joves més prometedor­s de tot Europa. En les seves quatre campanyes amb els toffees Romelu Lukaku va despuntar: va marcar 10, 15, 18 i 25 gols en un equip que no està en l’aristocràc­ia de la Premier.

Ho va fer tan bé que va rebre la trucada d’Old Trafford i va canviar Liverpool per Manchester. L’acord va tocar la fibra emocional dels dos clubs anglesos perquè incloïa el traspàs de Wayne Rooney a l’Everton. Tot i això, no va ser un pas endavant en la carrera de Lukaku. Va jugar molt però no va marcar tant com s’esperava.

El 8 d’agost del 2019 l’Inter de Milà va fer oficial el seu fitxatge per a les següents cinc temporades en un projecte destinat a tornar a fer gran l’equip que ha tornat a guanyar aquesta temporada l’scudetto després de deu anys de sequera. A l’Inter Lukaku ha jugat 36 partits del calcio en cadascuna de les dues temporades i ha marcat 23 i 24 gols, respectiva­ment.

Amb la seva selecció nacional Lukaku també ha estat molt precoç. Va debutar ja amb 16 anys, contra Croàcia, el 3 de març del 2010.

Anys després, el 2018, Robert Martínez el va incloure a la llista de 23 per al Mundial de Rússia, una altra vegada important en la seva carrera. En el seu debut en el torneig va marcar un doblet a Panamà. Robert Martínez i Lukaku van fer ahir una roda de premsa. Lukaku va destacar per una altra de les seves facetes, la de jugador solidari i compromès. Va anunciar que al minut 10 del partit contra Dinamarca tiraran la pilota fora i tots aplaudiran en homenatge a Christian Eriksen, el seu company danès a l’Inter.

Després de molts anys en diferents clubs de la Premier, el belga ha guanyat l’‘scudetto’

ha capaços d’adaptar-se a qualsevol circumstàn­cia com ell, sempre garanteix un notable.

Jordanesc

El californià li ha robat la disfressa d’heroi al seu padrí i ha estat, sense cap dubte, el millor jugador del Barça aquesta temporada. La seva capacitat innata per anotar i un cervell privilegia­t per esquivar la pressió el fan ser una peça insubstitu­ïble. L’exhibició al WiZink en el primer partit de la final va ser la cirereta d’un any per emmarcar.

Víctor Claver

Enigmàtic

Llastat per una lesió a l’inici de curs, no s’ha acabat de guanyar mai la confiança de Jasikevici­us. Té un any més de contracte però el seu futur està enlaire.

Decreixent

Va començar la temporada com un coet. Semblava un jugador diferent del de l’any anterior, però la seva confiança ha anat minvant i amb això la de l’entrenador. S’ha guanyat un bé.

Reivindica­t

Ha completat mig curs a un gran nivell i uns últims mesos bastant grisos, especialme­nt a l’Eurolliga, llastat per un greu problema familiar. Es va reivindica­r a la final de la Lliga contra el Madrid i es va guanyar a pols l’MVP. No pensa abdicar.

Colossal

Jasikevici­us ha sabut recuperar la millor versió del que és el millor exemple d’un pivot modern. Ha dominat la pintura i ha rescatat el Barça en més d’una ocasió. Ídol al Palau.

 ?? LARS BARON / REUTERS ?? Diàleg Lukaku-Robert Martínez en el debut de Bèlgica contra Rússia
LARS BARON / REUTERS Diàleg Lukaku-Robert Martínez en el debut de Bèlgica contra Rússia
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La dona i la filla de Pau Gasol no es van perdre el decisiu matx contra el Real Madrid al Palau
ÀLEX GARCIA La dona i la filla de Pau Gasol no es van perdre el decisiu matx contra el Real Madrid al Palau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain