La Vanguardia (Català-1ª edició)

De què va la vida?

- PER L’ESCAIRE Margarita Puig

El tennis, ho va dir Andre Agassi i ho recorda Lluís Vergés al seu sensaciona­l Tenis en la luna, és una petita vida en miniatura que recorre al seu llenguatge. El de la vida. I parla dels seus avantatges, serveis, de les faltes i els trencament­s. Fins i tot d’amors (en anglès per al res s’utilitza l’antiga paraula love) i de mort sobtada: el taquicàrdi­c tie-break que es va introduir el 1970 a l’Open dels Estats Units i un any després a Wimbledon per impedir que els partits es fessin eterns. Que el primer punt en valgui quinze, el segon trenta, el tercer quaranta i a l’altre ja es guanyi el joc (tenint avantatge de dos) o que puguis perdre fins i tot havent guanyat més punts que el teu rival és un dels meravellos­os misteris d’aquest esport que va canviar del blanc al groc de les pilotes per poder lluir bé a la tele. El que a Andre Agassi li ha dibuixat una vida de pel·lícula, de vegades de terror, amb tots els ingredient­s, tots, per atrapar fins i tot els qui, com ell, diuen (segurament sense creure-ho) que odien el tennis.

Aquella vida, la vida mateixa amb les seves brillantor­s, les seves boires i aquells secrets que es revelen quan un menys s’ho espera, és la que es reprodueix en qualsevol partit. En el de qualsevol disciplina. Neixen i moren aquelles ràpides vides en miniatura en els de futbol, de bàsquet, de waterpolo, d’handbol... però diuen que sobretot i més que en cap en els partits de tennis.

Perquè al final sempre és un mateix, i sol, qui decideix sobre la marxa com actuarà i reaccionar­à en cada moment. Com ha de plantejar la seva vida, en el quadre individual, esclar, segons el que li ofereixi la pilota, la sort, el temps, el vent que poc o molt sempre bufa. Segons s’aixequi el seu contrincan­t o ell mateix, segons com se sent aquell dia tant ell com el seu rival dins del seu propi cos.

Impossible saber per endavant com tiraràs endavant amb tot això. Com reaccionar­às i com sortiràs, si viu o mort, d’aquesta minivida que has de disseccion­ar (i segurament no pots) de la vida real perquè no et compliqui encara

És bastant curt l’interval entre el temps que som massa joves i el temps que som massa vells

més l’existència. La teva immediata supervivèn­cia. Afanyar-se, sense accelerar-se. Saber anar a totes però parar quan toca. Aquest ha de ser el secret. Però sobretot acceptar, com va fer Tsitsipàs el dia d’aquella final amb què Djokovic firmava, pels pèls, el seu brillant renaixemen­t, que el millor (ser-hi i donar guerra fins a l’últim segon) i el pitjor (cinc minuts abans del partit va ser informat de la mort de la seva àvia) poden sobreposar-se. Pot passar de vegades alhora per fer-te créixer de cop i aprendre, també d’un sol glop, que “la vida no va de guanyar o perdre. Va de gaudir-ne cada minut”. I gaudir-ne sense pensar-s’ho gaire. Amb fluïdesa, com en un bon partit de tennis, perquè tal com explica la frase de Montesquie­u “per desgràcia, és bastant curt l’interval entre el temps en què som massa joves i el temps que som massa vells”.

 ?? JULIAN FINNEY / GETTY ?? Tsitsipàs va perdre l’àvia just abans de la final
JULIAN FINNEY / GETTY Tsitsipàs va perdre l’àvia just abans de la final
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain