La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei defensa el lideratge de Barcelona i Catalunya

Felip VI confia en la recuperaci­ó econòmica després de la pandèmia

- MARIÁNGEL ALCÁZAR

El Rei va expressar ahir a la nit, en el seu discurs al sopar reunió del Cercle d’Economia, la seva defensa del paper que Barcelona i Catalunya han d’exercir a Espanya i la resta d’Europa. En presència del president de Corea, Moon Jae-in, representa­nts del món empresaria­l i la vicepresid­enta segona del Govern, Nadia Calviño, la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, i la consellera de Presidènci­a de la Generalita­t, Laura Vilagrà, així com la consellera d’Exteriors i membre de JxCat, Victòria Alsina, el cap de l’Estat va subratllar la necessitat que “empresa, economia i política” vagin de la mà per abordar el gran repte de la recuperaci­ó després de la crisi sanitària, econòmica i social que ha colpejat el món l’últim any.

En un discurs de clar contingut econòmic, el Rei va aprofitar l’ocasió per destacar “les fortaleses, capacitats i oportunita­ts econòmique­s que existeixen i s’ofereixen a Barcelona i Catalunya, així com a tot Espanya” i, d’alguna manera, va exercir de garant i valedor de l’economia espanyola expressant la seva confiança en l’“èxit de la gran empresa col·lectiva que tenim al davant”. L’escoltava el president coreà, a qui va agrair l’estima dels coreans per Barcelona i l’interès de Corea del Sud per tot el que Espanya ofereix, “com a soci comercial, destinació i origen d’inversions, motor cultural i atractiu privilegia­t per al turisme”.

El Rei, a més de convidat, va exercir d’amfitrió del president de Corea, que dimarts va començar a Madrid una visita d’Estat. Felip VI, després de ser rebut a les portes de l’hotel W, on tenen lloc les jornades del Cercle, pel president de l’entitat, Javier Faus, i la delegada del Govern, Teresa Cunillera, va esperar al costat d’ells i la vicepresid­enta Calviño, la ministra Maroto i el ministre de Cultura de Corea l’arribada de Moon Jae-in. El president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que eren dins de l’hotel amb un grup reduït d’empresaris i altres personalit­ats, no van estar presents en la rebuda del Rei, ni en la del president de Corea.

En les seves primeres paraules, el Rei va expressar el seu agraïment al mandatari coreà per la seva presència a Barcelona i al Cercle, “emblemàtic­a entitat del teixit empresaria­l català” per la seva iniciativa a favor de l’economia i l’empresa. El Rei va destacar les similituds entre els dos països (als quals va fer referència com la República de Corea i el Regne d’Espanya), consideran­t que es troben entre els més desenvolup­ats del món, amb economies diversific­ades, obertes a l’exterior i que tenen un teixit empresaria­l de referència internacio­nal en nombrosos sectors. Al final de les seves paraules, el Rei va fer seves les paraules de Javier Faus, president del Cercle, a l’assumir la defensa del paper que han d’exercir Barcelona i Catalunya a tot Espanya i a la resta d’Europa.

El Rei es va unir també a l’homenatge que el Cercle va retre als empresaris catalans Mariano Puig i Arturo Suqué, recentment morts. “Tots dos –va dir el Monarca– són magnífics exemples de valors com l’obertura al món, el progrés i l’humanisme,

La consellera d’Exteriors, Victòria Alsina, de JxCat, també va assistir al sopar a l’hotel W

que sempre han de presidir l’economia. El nostre més sentit record, ple de gratitud i admiració, per als dos i tot l’afecte per a les seves famílies”.

La d’ahir a la nit va ser la primera visita del Rei a Barcelona en un període de quinze dies. Tornarà el proper 27 de juny per assistir al sopar inaugural del Mobile Word

Congress (MWC), que torna a celebrar-se després de l’aturada de l’any passat. A l’acte, que es desenvolup­arà a les instal·lacions de Fira de Barcelona, estan convocats el president de la Generalita­t, Pere Aragonès, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En l’edició del 2019, els representa­nts de les institucio­ns catalanes van assistir al sopar però no van ser a la rebuda al Rei. L’endemà, el Rei recorrerà el Mobile a les instal·lacions de Fira Gran Via, a l’Hospitalet.

L’1 de juliol, acompanyat per la Reina, la princesa Elionor i la infanta Sofia, el Rei presidirà el lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

 ?? FRANCISCO GÓMEZ / CASA DEL REY ÀLEX GARCIA ?? El Rey, amb un grup d’empresaris entre ells Javier Godó, Pablo Isla ,Antonio Garamendi y Josep Oliu
FRANCISCO GÓMEZ / CASA DEL REY ÀLEX GARCIA El Rey, amb un grup d’empresaris entre ells Javier Godó, Pablo Isla ,Antonio Garamendi y Josep Oliu
 ??  ?? D’esquerra a dreta, Pere Aragonès, Moon Jae-in, Felip VI, Nadia Calviño, Javier Faus i Ada Colau
D’esquerra a dreta, Pere Aragonès, Moon Jae-in, Felip VI, Nadia Calviño, Javier Faus i Ada Colau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain