La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fed manté els tipus d’interès malgrat l’increment de la inflació

Powell afirma que la revisió de la política podria avançar-se a finals del 2023

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’efecte rebot de la vacuna.

La Reserva Federal va pronostica­r aquest dimecres que l’economia dels Estats Units creixerà un 7% aquest 2021, a mesura que es va controlant la pandèmia. Això suposa un increment del 0,5% respecte a la projecció del març passat. Però la Fed, o banc central, va mantenir els estímuls, amb els interessos a zero o gairebé i la compra mensual de 120.000 milions de dòlars en bons, malgrat elevar un punt, al 3,4%, la previsió d’inflació per a aquest any.

Els governador­s van expressar el seu suport a deixar les coses tal com estan almenys fins a finals del 2023. És un avenç respecte a l’anterior reunió de la Fed, quan el preu del diner semblava intocable no abans del 2024.

Wall Street va reaccionar amb una caiguda de més de 300 punts (gairebé un 1%) en el Dow Jones. Els inversors van expressar el seu descontent­ament en no observar una acció més contundent contra la pujada dels preus dels productes de consum, que al maig es van disparar un 5% anualitzat­s, a la velocitat més alta des del 2008.

A la Reserva Federal se li demana per llei que busqui la plena ocupació i uns preus estables. Després de la reunió de dos dies d’aquesta setmana, el president de la Fed, Jerome Powell, va indicar que la creació d’ocupació continua sent irregular, terreny en què surten perjudicat­s els treballado­rs de sous baixos, en especial les minories. En una nota, va afirmar que “ens encaminem a aconseguir un mercat laboral fort d’aquí un o dos anys”.

Encara hi ha uns set milions de treballado­rs menys que a començamen­ts del 2020, quan la crisi coronaviru­s no havia esclatat. L’actualitza­ció de previsions manté que aquest 2021 la taxa d’atur estarà en el 4,5% i el 2022 se n’anirà al 3,8%, menys que el 3,9% de febrer del 2020.

De moment, l’atur baixa al 5,8% al maig i per primera vegada des de l’inici de la crisi sanitària va ser inferior al 6%. Però el nombre de contractac­ions –559.000 el mes passat– continuen per sota de les expectativ­es. Els conservado­rs atribueixe­n aquesta circumstàn­cia als generosos ajuts donats per l’administra­ció Biden, que incentiva a quedar-se a casa els trebade lladors. Aquesta falta de demanda es justifica per altres motius, com l’exigència de millors sous o la necessitat que moltes dones continuïn quedant-se a casa per cuidar els fills pel tancament de les escoles. “Els factors que contrarest­en el mercat laboral han de desaparèix­er en els propers mesos”, va subratllar Powell.

El president també va considerar que la inflació es mantindrà elevada abans no es produeixi un ajust i s’assoleixi un nivell moderat. Va repetir, com en el comunicat oficial, que l’objectiu és l’estabilitz­ació de preus en el 2%. Però després d’un “període excepciona­l”, la previsió és que s’ancori en aquell objectiu després d’“excedir per un temps el 2%”.

El president de la Fed va reiterar que aquesta pujada de preus és un fenomen temporal a causa la inactivita­t dels negocis i la caiguda de la despesa a les llars. Ara, amb els estímuls i els estalvis, s’ha disparat el consum. Va reconèixer, tot i això, que la inflació podria ser més alta i persistent del que pensen. “Ajustarem la nostra política si va molt amunt”, va recalcar. “Mantindrem un fort suport a l’economia”, va afirmar. La Fed considera que la recuperaci­ó és incompleta i que no s’esvaeixen els riscos.

Enfront d’aquells que esperaven senyals més clars sobre la retallada en la compra de bons i el consegüent encariment del preu del diner, Jerome Powell va respondre que encara és aviat. “Si continua el progrés –va matisar–, la revisió es farà en pròximes reunions”. Les seves paraules va semblar que frenaven l’ansietat del Dow Jones.

Powell veu temporal l’increment de preus i pensa que la frenada al mercat laboral s’esvairà en uns mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain