La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ribera rebaixarà la fiscalitat de la llum uns mesos

- CONCHI LAFRAYA

La vicepresid­enta quarta per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va anticipar ahir que el Govern central prendrà mesures de forma temporal per abaratir la factura de la llum. “Probableme­nt l’Executiu rebaixi temporalme­nt la fiscalitat aplicada a l’electricit­at”, va apuntar Ribera. Es tracta de l’impost a la generació elèctrica, el tipus de la qual és del 7%.

Precisamen­t, aquesta va ser una de les primeres mesures que va prendre l’Executiu de Pedro Sánchez quan va arribar a Moncloa per abaratir durant uns mesos el preu de la llum. Es dona la circumstàn­cia que durant aquests dies s’estan assolint preus per sobre dels 100 euros megawatt/hora en determinad­es franges horàries, una cosa que no passava des de la tempesta Filomena al gener.

Ribera també va anunciar ahir que s’està treballant amb els Ministeris d’Indústria i Hisenda per crear un crèdit de 100 milions i compensar la indústria per l’increment dels costos de CO2. La ministra va recordar que només el 13% de la generació elèctrica procedeix de combustibl­es fòssils i tot i això són aquests els que estan marcant el preu majorista que cobren totes les tecnologie­s, emetin o no diòxid de carboni.

Segons la seva opinió, el problema de l’encariment de la llum “no és imputable a un increment real dels costos, sinó a un increment dels costos d’aquells combustibl­es fòssils”. Ho va reiterar de manera molt clara: “Tenim un problema estructura­l: són els combustibl­es fòssils, són els més cars i marquen el preu que es paga per tota l’electricit­at al mercat majorista”.

 ?? SUSAN WALSH / AP ?? El president de la Reserva Federal, Jerome Powell
SUSAN WALSH / AP El president de la Reserva Federal, Jerome Powell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain