La Vanguardia (Català-1ª edició)

Recuperaci­ó desigual de la indústria turística a les portes de l’estiu

- MAITE GUTIÉRREZ

El turisme de sol i platja i el rural tornen a guanyar la partida a l’urbà aquest estiu. Amb aquesta previsió afronta la nova temporada la indústria turística a Catalunya. La campanya s’espera desigual, amb una recuperaci­ó clara en les destinacio­ns de la costa i del Pirineu i una ciutat de Barcelona que no acaba d’arrencar per l’escassetat de visitants estrangers, la seva principal font de clients, segons la informació de reserves recollida per la Confederac­ió Empresaria­l d’Hostaleria i Restauraci­ó de Catalunya (ConfeCat).

A la Costa Brava, l’Alt Empordà lidera el ritme de reserves. “S’han reactivat de cop”, afirmen els empresaris, amb ocupacions altes per als tres mesos d’estiu. “Les expectativ­es són molt bones”, afegeixen des de ConfeCat. La tipologia de viatger en aquesta zona, amb majoria d’estiuejant­s locals i francesos que es mouen en vehicle propi, està ajudant la remuntada. En les destinacio­ns del centre de la Costa Brava les previsions també són bones, però la falta de moviment de turistes internacio­nals entre setmana fa que el ritme de reserves sigui encara menor que a la part nord de Catalunya.

Més incertesa hi ha entre els empresaris de Lloret de Mar i Blanes, amb una alta dependènci­a del client estranger que es trasllada principalm­ent amb avió. Les expectativ­es pel que fa al mercat nacional són positives, “però clarament insuficien­ts” per omplir totes les places hoteleres de la zona, una de les més denses de tot el país. El ritme de vacunació als mercats emissors i l’aixecament de les restriccio­ns a la mobilitat marcaran la temporada en aquesta àrea de la costa catalana. Una situació que s’assembla a la que viu la Costa Daurada. L’auge del turisme familiar que han experiment­at permetrà als negocis arribar a un 65% de l’activitat del 2019. Sobre l’arribada d’estrangers que altres estius omplen hotels i càmpings, encara hi ha poques dades.

El turisme rural, en canvi, espera repetir els bons resultats de l’any passat gràcies al visitant de proximitat. A l’estiu del 2020, la zona del Pirineu i de l’interior de Catalunya ja va registrar una ocupació molt alta, que preveuen repetir aquesta temporada. Pràcticame­nt tots els establimen­ts estan en marxa.

La pitjor part de l’estiu és novament per a la ciutat de Barcelona. “Es viurà un estiu dolent, millor que el del 2020, que va ser inexistent, però lluny de les xifres d’ocupació que poden marcar la recuperaci­ó”, reconeixen des de ConfeCat. A les portes de l’estiu, el 42% dels hotels ja estan oberts, amb una ocupació del 30%. A mitjans d’estiu s’espera superar la meitat d’establimen­ts actius. Els empresaris de la ciutat viuen la situació amb una enorme preocupaci­ó. Aquest estiu no servirà per recuperar els 2.100 milions d’euros perduts els últims 15 mesos. L’ocupació tampoc no es recupera: el 65% dels 35.000 empleats turístics continua en ERTO i els preus hotelers s’han devaluat un 50%.

Les destinacio­ns de costa i rurals guanyen la partida a Barcelona, amb males perspectiv­es

 ?? XAVIER CERVERA ?? Pocs turistes a Barcelona
XAVIER CERVERA Pocs turistes a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain