La Vanguardia (Català-1ª edició)

Delta Punt fa el salt i porta els enderrocs a Madrid

L’empresa factura 10 milions d’euros amb 140 treballado­rs

- ROSA SALVADOR

Delta Punt,una empresa familiar de demolicion­s amb seu a Gavà, fa el salt a Madrid. “Som l’empresa de referència a Barcelona per a grans obres, i a poc a poc volem anar més enllà i créixer sobretot a Madrid, inicialmen­t buscant oportunita­ts, o mitjançant concursos públics”, assenyala Pablo Budia, el gerent i propietari de la companyia.

Delta va facturar l’any passat 10 milions d’euros i obté una mica més del 10% dels ingressos fora de Barcelona, gràcies en bona part a un contracte que va obtenir l’any passat a Getafe. “Ens hem especialit­zat en grans obres, molt complexes, en les quals la competènci­a és petita”, reconeix. Així, explica Budia, hi ha només 12 empreses a Catalunya i 70 a tot l’Estat amb capacitat per assumir obres com la demolició d’El Corte Inglés de la plaça Francesc Macià (Barcelona) o de les antigues rotatives del Grup Zeta a Parets del Vallès que està fent la companyia ara mateix. “Són obres en les quals tenim fins a 40 operaris treballant, amb maquinària especialit­zada i robots telediritu­nitats gits, amb projectes que dissenyen els nostres enginyers i grans exigències de seguretat”, explica Budia.

Altres obres recents del grup han estat la demolició de l’edifici Estel de l’avinguda Roma, de l’antiga seu del Deutsche Bank al passeig de Gràcia-Diagonal, o dels centres comercials de Glòries i La Maquinista per a les seves reformes.

Delta porta des del 2012 creixent a taxes de dos dígits, una tendència que ni tan sols va estroncar la pandèmia. “Vam estar uns dies aturats, per Setmana Santa, però el sector es va reactivar amb força després de l’estiu”. La firma compta amb 140 treballado­rs permanents en plantilla, i obté un marge de benefici del 10%.

La firma estudia també les opord’obrir una planta pròpia de tractament de residus de la construcci­ó, on poder reaprofita­r els materials de les obres que realitza. “Abans érem un sector d’economia circular: tot el material es reaprofita­va. Hem de recuperar aquell esperit”, assenyala.

Budia és president de l’Associació Espanyola d’Empresaris de Demolició des de fa 8 anys, i ara ostenta també la presidènci­a de l’Associació Europea de Demolició (EDA). “Aquest és un sector en què les empreses som familiars, i petites en comparació als grans grups constructo­rs. I volem tenir una veu pròpia i no convertir-nos en unes simples subcontrac­tes”, assenyala.

Des de la patronal, explica, les empreses comparteix­en experiènci­es, impulsen les innovacion­s en maquinària i fan lobby per impulsar la formació de personal. “Tenim una gran manca de treballado­rs, i falta una oferta de formació, tant università­ria com d’FP. Les mateixes empreses hem de formar els nostres treballado­rs, i això és llarg i costós. Aquest és un sector que ofereix moltes oportunita­ts laborals, tant a homes com a dones”, conclou.

Budia, president de la patronal espanyola, demana més formació per pal·liar l’escassetat de personal del sector

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Pablo Budia, gerent de Delta Punt, davant l’obra de l’antic El Corte Inglés de Francesc Macià
CÉSAR RANGEL Pablo Budia, gerent de Delta Punt, davant l’obra de l’antic El Corte Inglés de Francesc Macià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain