La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Vivim en un xou de Truman en què som observats”

-

Accepta la nostra política de dades? Aquesta és la pregunta a què avui més responem als nostres dispositiu­s electrònic­s. Tots ho acceptem.

Sí, i molt pocs les coneixem. Nou de cada deu usuaris no revisa les condicions de privacitat abans d’acceptar-les.

Anem amb presses i diem amén a tot.

El 2016, el Consell Noruec del Consumidor va imprimir els termes i condicions d’ús de les 30 aplicacion­s més populars i va convidar un grup de voluntaris a llegir-les. L’experiment va durar 31 hores i 49 minuts.

Més d’una hora per aplicació.

I el problema no només resideix en la longitud dels textos, sinó també en el format, la presentaci­ó i la terminolog­ia utilitzada, que fan gairebé impossible la comprensió lectora, això provoca que molts usuaris les acceptin sense llegir-les.

Al 69% no els preocupa l’ús que fan de les seves dades.

No té sentit, perquè d’una banda som molt prudents, quan els diem per exemple als nostres fills que no parlin amb desconegut­s, però d’altra banda els donem alhora un mòbil en el qual van acceptant condicions per poder avançar.

Ens hauria de preocupar?

Sí, i molt, perquè no només donem permís perquè accedeixin a la nostra informació personal sinó també a dades d’altres persones que tenim al nostre mòbil.

Com és això?

Al nostre calendari del mòbil tenim les cites de feina, altres persones, telèfon, adreça, contactes d’amics. Quan acceptem termes i condicions de qualsevol aplicació donem accés al dispositiu, a la càmera, al micròfon, a la memòria del telèfon.

Què implica donar permís al dispositiu? Els estem donant la possibilit­at de veure les condicions del telèfon, conèixer l’estat de la xarxa, fer trucades, saber el número, gravar missatges de veu i, fins i tot, redireccio­nar un altre número.

I també dono permís a accedir a la meva càmera del mòbil sense assabentar-me’n?

Sí, és un dels permisos més comuns que s’accepten sense revisar i que en la majoria dels casos no són imprescind­ibles per al funcioname­nt de l’aplicació, però que posen així en risc la seguretat de les dades.

I què implica en aquest cas?

Quan l’acceptem, l’app té el nostre consentime­nt

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain