La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Suprem dels EUA salva per tercera vegada la llei sanitària d’Obama

Un tribunal de majoria conservado­ra resol contra una obsessió del trumpisme

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’Obamacare és com l’au fènix: sempre reneix.

Els republican­s, en especial els ultres trumpistes, van convertir la llei d’atenció sanitària promulgada per l’expresiden­t Barack Obama en anatema. En aquesta regulació van entreveure l’amenaça contra els privilegia­ts i un antecedent perillós cap al model de sanitat pública canadenc o europeu.

Una vegada més, i ja en són tres, en aquesta ocasió amb el banc dels acusats judicial més decantat del costat conservado­r en dècades, el Tribunal Suprem dels Estats Units va avalar ahir la llei rebutjant la proposta de l’administra­ció Trump per anul·lar del tot l’Affordable Care Act (ACA).

El Suprem, amb un resultat de 7-2, va descartar la petició perquè els demandants no van patir el tipus de dany directe que els dona dret a demandar i, per tant, no tenen competènci­es en la matèria.

D’aquesta manera, el tribunal no arriba a entrar en el rovell de l’ou del que se’ls va plantejar: si el nucli d’aquesta llei es podia mantenir sense una disposició que inicialmen­t requeria que la majoria dels nord-americans adquirissi­n una asseguranç­a o bé afrontessi­n una multa.

Aquesta tercer envit sorgeix de la decisió del Congrés, el 2017, de suprimir aquesta sanció per no adquirir una asseguranç­a sanitària, allò que a l’Obamacare se’n va dir “mandat individual”. Els demandants van deduir que la llei era anticonsti­tucional i s’havia d’anul·lar.

Aquest nova negativa permet que l’ACA continuï en funcioname­nt donant cobertura a uns 31 milions de nord-americans. En vigor durant els últims 11 anys, aquesta normativa ha guanyat en popularita­t i el seu futur sembla que està garantit.

Els damnificat­s en cas d’una sentència oposada haurien estat els adults de baixos ingressos. Però a més, milions de nord-americans haurien perdut les seves asseguranc­es privades, inclosos joves a qui la llei garanteix estar adscrits al pla dels pares fins a complir els 26 anys i famílies amb ingressos prou modestos per requerir ajuts en els seus pagaments. Sense oblidar que hauria eliminat la protecció als ciutadans amb problemes de salut passats o presents i que tinguessin condicions preexisten­ts.

El cas que ha arribat al Suprem es va iniciar a Texas i va rebre l’aval d’estats republican­s i la firma del mateix Trump, sempre àvid d’eliminar tot el que portés el segell del primer president negre dels EUA. I encara més si és una llei popularitz­ada amb el cognom Obama.

El plet va tenir un recorregut reeixit en jutjats menors, fins que ha arribat al punt màxim.

La resolució del Suprem també marca els límits de fins on pot arribar l’agenda republican­a per obtenir rèdits als jutjats i no al Congrés, malgrat que disposi d’una sòlida majoria al Suprem.

Els magistrats indiquen que destruir aquesta llei, com els conservado­rs van intentar el 2012 i el 2015, ha de passar per la política i no pas pels tribunals.

Els plans de l’anterior president s’escriuen amb línies tortes. Part del seu testament va consistir a nomenar tres jutges de l’Alt Tribunal. Trump va pensar que aquesta circumstàn­cia li garantia entrar a la història com el constructo­r d’un model conservado­r de país que podria prescindir de les decisions legislativ­es.

El vot va ser de 7-2, i només un dels tres jutges nomenats per Trump, Gorsuch, va dissentir de la majoria

Malgrat el nomenament exprés de la magistrada Amy Coney Barrett, el Suprem no va donar validesa a les falsedats del robatori electoral i ara vota una altra vegada a favor de l’Obamacare.

Amb el jutge Samuel Alito, només un dels nomenats per Trump, Neil Gorsuch, es va pronunciar contra la llei sanitària. “Una gran victòria del poble”, va remarcar la Casa Blanca. El llegat d’Obama és una llei d’acer inoxidable davant la cultura dels privilegis. “L’ACA és aquí per quedar-se”, va recalcar Obama en un comunicat. “Necessitem reforçar-la i expandir-la”, va afegir. La seva norma ha impulsat la reivindica­ció cada vegada més estesa d’una sanitat universal per a tothom.

 ?? NICHOLAS KAMM / AFP / ARXIU ?? Manifestan­ts davant el Tribunal Suprem el novembre del 2020
NICHOLAS KAMM / AFP / ARXIU Manifestan­ts davant el Tribunal Suprem el novembre del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain