La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estiu serà més calorós de l’habitual, almenys mig grau més

La temperatur­a fins a mitjans de juny ha estat 1,2ºC superior a la mitjana

- ANTONIO CERRILLO

L’estiu astronòmic, que començarà dilluns, serà més calorós del normal; és a dir, les temperatur­es depassaran previsible­ment la mitjana històrica o del període de referència 1981-2010. A més, la probabilit­at més alta que se superin les mitjanes serà al sud peninsular. És la previsió que fa l’Agència Estatal de Meteorolog­ia (Aemet) després d’haver registrat una primavera càlida (la vuitena des que van començar els registres, als anys seixanta), amb una temperatur­a mitjana 1,2ºC per sobre del normal.

“La predicció és un estiu càlid a tot Espanya, amb probabilit­ats més altes com més al sud peninsular”, assenyala Beatriz Hervella, portaveu de l’Aemet. En aquest sentit, va precisar que, per exemple, a Sevilla s’espera una temperatur­a mitjana els tres mesos de 28ºC. Els mapes de l’Aemet per a l’estiu apareixen especialme­nt de color vermell intens a tota la meitat sud d’Espanya, la vall de l’Ebre i la costa mediterràn­ia i les Balears. La predicció estacional de temperatur­a d’estiu és la que té un grau de certesa més elevat, segons els meteoròleg­s.

Els portaveus de l’Aemet preveuen que la temperatur­a mitjana de l’estiu estigui, almenys, 0,5 graus centígrads per sobre del normal a la Península i les Balears, tot i que no es descarta que aquesta anomalia sigui més gran.

La previsió de molta més calor de l’habitual per als pròxims tres mesos encaixa amb la tendència de l’estiu del 2020, que va ser molt càlid. “L’any passat vam fer una predicció semblant a la d’aquest any i va acabar registrant una anomalia de 0,9ºC, de manera que es va convertir en el novè estiu més

Anomalies de temperatur­a per sobre de la mitjana en °C Anomalies de temperatur­a per sota de la mitjana en °C 2,5° 2,0° 1,5° 1,0° 0,5° 0,0° -0,5° -1,0° -1,5° -2,0° -2,5° 1961

FONT: càlid”, afegeix Beatriz Hervella.

La predicció, pel que fa a precipitac­ions, és que el pròxim trimestre (de juliol a setembre) sigui normal arreu d’Espanya, mentre que serà sec al nord-oest peninsular.

Per la seva banda, la temperatur­a aquesta primavera (mesos de març a maig) ha estat “càlida”, amb temperatur­es per sobre de la mitjana. La temperatur­a mitjana s’ha situat concretame­nt en 12,5ºC; és a dir, 0,4ºC per sobre de la mitjana d’aquesta estació (període de referència 1981-2010). Ha estat la vintena primavera més càlida des del 1961 i la dotzena més càlida des del començamen­t del segle XXI.

Entre els registres destacats destaquen els d’Alcantaril­la / base

Període de referència 1981-2010 aèria (Múrcia), on es van registrar 36,7ºC el 16 de maig, o Còrdova/ aeroport, amb 36,4ºC el 31 de maig. A l’estació principal de Màlaga/aeroport es va registrar un nou rècord de temperatur­a màxima més alta a la primavera, atès que s’hi van observar 35,6ºC el 16 de maig. Així mateix, a l’estació de Morón de la Frontera (Sevilla) la temperatur­a mitjana de la primavera va resultar la més alta de la sèrie, amb dades des del 1956.

També ha estat una primavera molt seca; la segona amb menys precipitac­ions des de començamen­ts de segle (només al darrere de la de 2005). Ha estat la quarta primavera amb menys precipitac­ions si ens referim al període que s’estén des de l’any 1961, quan comença la sèrie. En total van caure 114,5 litres per metre quadrat, dos terços (un 67%) del volum que és normal en el període de referència: 1981-2010. Especialme­nt sec ha estat al terç nord o punts de Catalunya, i més plujós de l’habitual a l’interior oriental. Tot i això, malgrat el descens en les reserves d’aigua als embassamen­ts, la situació no és alarmant, ja que si es fa referència al conjunt de l’any pluviomètr­ic (d’octubre a setembre), concretame­nt des de l’octubre fins al juny, les precipitac­ions només han estat un 9% inferiors a un any normal.

L’Aemet no espera que hi hagi una onada de calor els pròxims dies, ja que justament el temps va refrescar a partir d’ahir i les temperatur­es baixaran de manera clara en diverses zones. A diferència de les primaveres passades, en què al juny ja van començar les onades de calor, de moment aquest any no se n’ha registrat cap. Tanmateix, aquesta mena de fenòmens s’han duplicat l’última dècada respecte a l’anterior; s’ha passat dels 6 o 7 dies de mitjana als 14 dies de mitjana actualment. La dècada 2001-2011 hi va haver 12 onades de calor, davant les 22 de la dècada 2011-2021. A Europa, en canvi, ha estat la primavera més freda des del 2013, o la quarta més freda des del 1998.

Els portaveus de l’Aemet no esperen que hi hagi una onada de calor els pròxims dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain