La Vanguardia (Català-1ª edició)

Foment demana a Aragonès i Colau un pacte per a la tornada d’empreses

Sánchez Llibre valora el rebuig de la unilateral­itat del president de la Generalita­t

- BLANCA GISPERT

La patronal Foment del Treball va reclamar ahir al president de la Generalita­t, Pere Aragonès, i a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, un pacte per a la tornada de les empreses que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya a causa del referèndum independen­tista del 2017.

Així ho va afirmar ahir el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, en el marc de la conferènci­a La gran reconstruc­ció celebrada durant les jornades del Cercle d’Economia. “Seria molt oportú la creació d’un grup de treball entre Ajuntament, Generalita­t, Foment i altres entitats que volguessin apuntar-se per buscar, analitzar i dialogar sobre possibles solucions perquè el resultat fos positiu”, va dir en l’esdevenime­nt, on també van participar l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; el president del consorci de la Zona Franca, Pere Navarro; la presidenta de l’associació Barcelona Global, Aurora Catà i l’arquitecte i urbanista, Alfonso Vegara, que va moderar la sessió.

Sánchez Llibre es va mostrar convençut que aquestes companyies tornaran a instal·lar-se al territori en “els propers mesos o anys”. Així mateix, va assenyalar que el retorn de més de 3.000 seus socials de companyies com CaixaBank, Banc Sabadell, Naturgy, Abertis, Colonial o Cellnex és essencial per aconseguir una recuperaci­ó total de la crisi de la pandèmia. “Barcelona necessita grans empreses”, va assenyalar el líder de la patronal, que alhora es va mostrar optimista davant el nou clima institucio­nal de les relacions entre Catalunya i Espanya. “Hem avançat notablemen­t”, va afirmar fent referència a les declaracio­ns del president Aragonès, sobre l’aposta per a un referèndum pactat i dins del marc constituci­onal.

Com a mesura per recuperar la competitiv­itat de Catalunya, Sánchez

Llibre també va reclamar que les administra­cions fomentin un marc fiscal favorable on les empreses no hagin de pagar un plus d’impostos respecte a Madrid. També va defensar la creació de polítiques que fomentin la inversió, la innovació i la millora d’infraestru­ctures.

Pel que fa a la ciutat de Barcelona, el president de Foment es va mostrar molt crític respecte a l’alcaldia dels comuns d’Ada Colau deixant clar que excloïa la feina del seu soci de govern, el socialista, Jaume Collboni. “Hem de canviar la imatge antipàtica i negacionis­ta de la ciutat que ha creat l’alcaldessa Colau en una imatge positiva, amable, cosmopolit­a i dialogant que posi Barcelona al centre del món”. Sánchez Llibre es referia a projectes metropolit­ans a què Foment sí que dona suport amb fermesa com són l’ampliació de l’aeroport del Prat, la creació del museu Hermitage a la Barcelonet­a o la ubicació d’hotels d’envergadur­a.

En la conferènci­a, Sánchez Llibre i els altres ponents, Collboni, Navarro i Catà van concebre la recuperaci­ó de la capital catalana en clau metropolit­ana fent referència a la “Barcelona dels 5 milions” d’habitants. Entre les propostes per a la sortida de la crisi, va destacar el pla Barcelona Green Deal promogut per l’Ajuntament de Barcelona i que preveu la creació de diferents pols d’innovació a la ciutat per fomentar l’atracció de talent internacio­nal i la fi de les desigualta­ts. Navarro va defensar el consorci de la Zona Franca com a exemple de parc públic industrial que facilita inversions en Barcelona. Des de Barcelona Global, Catà va defensar una millora de la fiscalitat a empreses i també la reducció de tràmits burocràtic­s.

Tots els ponents van estar d’acord a reconèixer el potencial de la ciutat de Barcelona per liderar la recuperaci­ó a Espanya. En paraules de Navarro, la capital catalana pot ser “la ciutat del renaixemen­t” ja que té ingredient­s per ser molt bona en moltes àrees diferents, des de la innovació o el turisme fins a la indústria.

La millora de la fiscalitat i l’aposta per la innovació i les infraestru­ctures, claus per a la recuperaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain