La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pedres pel camí

- Jordi Juan Director

La proximitat dels indults als líders del procés i els passos significat­ius que està fent el nou Govern per centrar-se en la gestió i escoltar les ofertes de diàleg que arriben des de la Moncloa no poden ocultar les grans dificultat­s que esperen al llarg del camí perquè s’acabi arribant a un bon acord. És evident que la situació a Catalunya ha canviat a millor en poques setmanes. Hem passat del risc real d’unes noves eleccions pel desacord de les forces independen­tistes a la constituci­ó d’un nou Executiu que s’ha conjurat per intentar governar el millor possible i aparcar totes les discrepànc­ies de l’anterior legislatur­a.

Aquest estat d’ànim més optimista es palpa en moltes àrees del país, coincidint amb la fi de la pandèmia i l’arribada dels promesos fons Next Generation de la UE. El millor exemple d’aquest clima s’ha viscut en les jornades que s’han celebrat aquesta setmana al Cercle d’Economia.

Però de vegades, quan les coses pinten bé, es pot caure en l’error de pensar que tot està fet i que la situació política s’ha redreçat definitiva­ment. Greu error. En aquest sentit els aconsello que llegeixin l’entrevista que avui publiquem a la nova consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que posa negre sobre blanc algunes de les amenaces que planen en aquesta nova etapa. No hi ha cap dubte que els indults suposaran un avanç clar en la concòrdia i en la confiança que els partits independen­tistes tindran cap al Govern de Pedro Sánchez. Però aquest bon clima pot veure’s alterat per actuacions judicials que estan pendents de resolució. El sumari del jutjat número 13, les causes contra els dirigents d’Esquerra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó o les accions del Tribunal de Comptes són espases que pengen sobre tot el procés de negociació obert i que poden fer-lo descarrila­r.

Els jutges han de ser lliures per fer la seva feina però moltes de les decisions que han pres en el passat –algunes més que discutible­s– han acabat contribuin­t a complicar les vies de negociació. Cal aplaudir el nou clima que s’està gestant però alhora ser conscients de les dificultat­s que hi ha pel camí. Ningú no va dir que això seria fàcil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain