La Vanguardia (Català-1ª edició)

La intensa calor a l’Iran obliga a ampliar l’horari de votació

-

nera de no deixar que Raisi sigui president és així”, va dir. Com ella, molts seguidors del reformisme, com l’expresiden­t Muhammad Khatami, també van decidir participar en la votació.

L’afluència més gran ahir a Teheran es donava en àrees de majoria conservado­ra, on el nom de Raisi es repetia amb insistènci­a, mentre que en altres sectors la població feia la seva vida allunyada de les urnes. “No votaré perquè no té cap sentit. A ells no ens importa el que ens passi”, sentenciav­a la Fàtima, una mestressa de casa que fa quatre anys va votar per Rohani.

“Aquí hi ha més cues a les benzineres que a les mesquites”, és a dir, als centres de votació, explicava la Sahar per telèfon des de Saveh, als afores del sud de Teheran. Els periodiste­s estrangers no estaven autoritzat­s a allunyar-se de l’àrea metropolit­ana de la capital. De 42 anys, la Sahar explicava que les famílies havien sortit de passeig aprofitant l’aixecament de la restricció que impedeix la mobilitat de vehicles entre algunes províncies. Però també explicava que coneixia molta gent que havia votat només pel consell municipal. Molts experts han assenyalat que la participac­ió pot ser alta especialme­nt en ciutats petites. En canvi, s’esperava baixa participac­ió en les altres dues grans ciutats de l’Iran, Esfahan i Meixad, d’on és originari Raisi.

Fa quatre anys el clergue havia aconseguit mobilitzar milions de persones a la ciutat, fins al punt que allà va derrotar Rohani, que acabaria per ser reelegit. Raisi està casat amb la filla del representa­nt del líder suprem a Meixad, Ahmad al-Amol Hoda, a qui els habitants de la ciutat responsabi­litzen que les normes socials siguin més estrictes que altres parts del país. També va dirigir Astan i Qods Razavi, l’oenagé que té a càrrec l’administra­ció del mausoleu de l’iman Reza i que al seu torn és una de les organitzac­ions més riques de l’Iran. Ahir algunes persones recordaven als punts de votació que quan Raisi havia estat director d’Astan, Qods havia ajudat molts iranians pobres a anar de pelegrinat­ge a Meixad. “És la persona indicada per ajudar a sortir dels problemes econòmics. Ell sabrà com fer-ho”, deia la Fatemé, de 21 anys.

A causa de la intensa calor, l’horari de votació es va ampliar dues hores més. A les cinc de la tarda d’ahir, hora local, havien votat 14 milions de persones, gairebé un 23% del cens electoral, que és de 59 milions. Els resultats dels comicis se sabran avui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain