La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estat d’emergència a Califòrnia per l’onada de calor a la Costa Oest

- FRANCESC PEIRÓN Nova York

Altes temperatur­es i sequera intensa es combinen en un còctel climàtic que amenaça el sud-oest dels Estats Units.

Califòrnia, que va decretar l’estat d’emergència, Utah, Arizona, Texas i Nevada van sol·licitar als ciutadans que tinguin mesura en l’ús de l’aire condiciona­t i conservin energia pel perill de col·lapse de la xarxa elèctrica.

Més de 50 milions de residents es trobaven en diversos estats sota les advertènci­es de patir un excés de calor.

El servei nacional de meteorolog­ia a Las Vegas (Nevada) va posar amb majúscules la paraula mortal en un tuit per advertir als ciutadans que s’exposaven molta estona als rajos de sol que s’hidratessi­n i es quedessin a casa.

Els metges, de Califòrnia a Arizona, van avisar que el paviment pot ser tan abrasador que acabi causant a la gent cremades de tercer grau. “L’ajuda dels ciutadans és essencial quan la calor extrema i altres factors més enllà del nostre control suposen molt d’estrès per al servei elèctric”, van assenyalar els responsabl­es de la xarxa en la major part de Califòrnia.

Aquesta onada de calor estiuenca ha arribat a la zona sud-oest del país quan el calendari encara marca primavera. A les jornades diürnes aclaparado­res els segueixen nits extremadam­ent càlides.

A l’estat daurat, l’estació de

Palm Spring va batre el rècord de 48,8 graus centígrads aquesta setmana, superant en uns quants graus l’anterior marca registrada el 15 de juny del 1961. Els termòmetre­s es van enfilar fins als 54 graus al parc nacional de Death Valley. Els veïns van explicar que fins a 49 graus és suportable, però que una vegada es passa aquest límit resulta molt dur.

El governador de Califòrnia, Gavin Newson, va explicar que l’emergència es prolongarà almenys fins diumenge per reduir la càrrega energètica.

Els experts que controlen la línia elèctrica van aconsellar que els termòstats de les llars haurien d’estar a 25 graus o una mica més, però evitant l’ús d’electrodom­èstics grans i il·luminació innecessàr­ia. Les temperatur­es van arribar als 48 graus a Phoenix (Arizona). A Las Vegas en tenien 46 i a Denver (Colorado) 38 durant quatre dies consecutiu­s.

Un sistema d’altes pressions instal·lat al sud-oest del país des de dimarts és el causant d’aquest fenomen. La situació empitjora encara més la gran sequera que està deixant sense aigua a rius i pantans, que registren baixos nivells no vistos.

Però els científics van subratllar que la Costa Oest haurà d’estar preparada per a la reiteració d’aquestes situacions. Temen que hi hagi unes quatre o cinc onades de calor extrema abans que acabi l’estiu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain