La Vanguardia (Català-1ª edició)

El copilot de la Casa Blanca

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Fins i tot a Washington, on les fronteres entre l’àmbit profession­al i el que és personal són tan poroses i la vida, tan condiciona­da per les vicissitud­s de la política, hi ha vegades en què es pot estar, literalmen­t, massa a prop d’aquesta.

El 2 de novembre del 1979, el diari de la Universita­t de Georgetown informava de la desqualifi­cació de diversos candidats a les eleccions al Senat d’estudiants. Entre els sancionats, un jove d’Indiana anomenat Ron Klain que van agafar fent campanya a menys dels 15 metres reglamenta­ris de les urnes. “La multa per aquella violació (un dòlar), sumada a altres violacions relatives als cartells van situar Klain per sobre del límit legal de despesa de 15 dòlars i va ser la base per a la seva expulsió”, informava.

Klain va protestar, però no va servir de res, com tampoc no servirien de gaire les seves demandes 20 anys després quan va treballar amb Al Gore durant el recompte de les eleccions presidenci­als a Florida. L’incident universita­ri no va apaivagar la seva passió per la política. No ha tornat a estar mai gaire a prop d’ella, però tampoc no l’ha tinguda mai gaire lluny. El novembre del 2020 Joe Biden el va nomenar cap de gabinet, càrrec amb què l’advocat va prendre possessió del seu despatx a la Casa Blanca al gener.

Nascut a Indianapol­is el 1961 en una família jueva de classe mitjana, va ser el primer dels seus que va a la universita­t. Després de Georgetown

va estudiar Dret a Harvard, on es va graduar cum laude i va dirigir la prestigios­a revista Harvard Law Review. Va tornar a Washington i va fer pràctiques al Tribunal Suprem abans de creuar l’esplanada del Capitoli per treballar al Senat, d’on no es mouria en anys.

El seu perfil, ple d’anades i vingudes entre el sector públic i el privat, és la quinta essència de Washington. El 1989 Klain va començar a treballar com a assessor del president de la comissió d’Afers Judicials, un senador per Delaware anomenat Joe Biden. Ho va deixar el 1992 per anar-se’n a la campanya presidenci­al de Bill Clinton com a conseller i entrenador de debats, funció que ha exercit amb tots els candidats demòcrates recents. Clinton se’l va emportar a la Casa Blanca com a assessor.

El 1995 el vicepresid­ent Al Gore el va fitxar com a cap de Gabinet, càrrec que va deixar el 1999 per passar-se al sector privat quan el demòcrata es va presentar a les eleccions presidenci­als. El tortuós desenllaç de les eleccions el va tornar a portar al costat de Gore, aquesta vegada com a cap de l’equip jurídic que va reclamar el recompte dels vots a Florida, una polèmica immortalit­zada a The Recount, amb l’actor Kevin Spacey en el paper de Klain. El final és de sobres conegut: el Suprem va ordenar aturar el recompte i va sentenciar la cursa a favor de George W. Bush.

Amb els republican­s a la Casa Blanca, Klain va treballar diversos anys com a advocat i lobbista. La victòria de Barack Obama el va tornar a acostar al poder. El seu excap, el llavors vicepresid­ent Biden, el va fitxar com a cap del seu gabinet el 2009, i va exercir fins al 2011.

El seu paper en l’aplicació de la llei de recuperaci­ó econòmica aprovada en resposta a la crisi de les subprime va ser un dels actius que els analistes van esmentar al novembre en valorar el seu fitxatge com a cap de Gabinet de Biden. En plena pandèmia, també es va recordar la seva aplaudida gestió de la crisi de l’ebola, missió per a la qual Obama el va recuperar l’octubre del 2014 i que va donar per acabada el febrer del 2015.

A diferència d’altres caps de gabinet, Klain no opera des de l’ombra sinó a plena llum del dia

 ?? THE WASHINGTON POST / GETTY ?? Ron Klain, fotografia­t el setembre del 2015 a Washington
THE WASHINGTON POST / GETTY Ron Klain, fotografia­t el setembre del 2015 a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain